Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Det är en rimlig lön för ett ansvarsfullt arbete”

Från 2013
Uppdaterad 28.10.2013 14:14.
Bildtext Torsten Widén i Grankulla förtjänar mest, räknat per kommuninvånare

Som mest skiljer sig kommundirektörernas löner med hela 10 000 euro, visar Yles undersökning. Arbetsbördan är stor och kommundirektörernas arbete gynnar kommuninvånarna. Smakar det så kostar det. Så motiverar en fullmäktigeordförande de stora skillnaderna i kommundirektörernas löner.

- För att få en person anställd som har de kvalifikationer man vill ha så måste man ju betala därefter. Om jag betalar en dålig lön får jag ju inte alltid en bra person att leda kommunen, säger Finn Berg, Grankullas ordförande för stadsstyrelsen.

Allmänt taget gäller regeln att ju större kommunen är, desto högre är kommundirektörens lön. Kommunens politiker får ändå fritt bestämma hur mycket lön kommundirektören ska ha. Hela 10 000 euro kastar det som mest i lönenivåerna mellan kommundirektörer i olika regioner. Bo Kronqvist, fullmäktigeordförande i Nykarleby, anser inte att stora löneskillnader är något unikt för just kommundirektörer.

- Det här är ju en ganska vansinnig fråga egentligen. Det finns ju stora löneskillnader inom alla yrkesgrupper i Finland, inte bara för kommundirektörerna, säger Kronqvist.

Räknat per kommuninvånare förtjänar stadsdirektör Torsten Widén i Grankulla bäst, med en lön på över 10 000 euro. Enligt Grankullas stadsstyrelseordförande, Finn Berg, motsvarar lönen stadsdirektör Widéns tunga arbetsbörda. Berg lyfter fram samarbetet mellan huvudstadsregionens kommuner, som har medfört mycket arbete för stadsdirektören och de övriga tjänstemännen i Grankulla.

- Det är en rimlig lön för ett ansvarsfullt arbete. Vi har inga biträdande stadsdirektörer, så Widén ska ta ansvar för alla områden. Arbetsbördan är stor. Man ska inte tycka att kommunernas arbete är oviktigt. Tvärtom är det mycket viktigt ur invånarnas synpunkt att man får en välskött kommun och god service, säger Berg.

I absoluta tal har ändå Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä den högsta månadslönen.

Varken för hög eller för låg lön i Nykarleby.

I Nykarleby lyfter stadsdirektör Gösta Willman en månadslön på 7950 euro. Det blir 1 euro och 6 cent per invånare, jämfört med exempelvis Karlebys ordförande, som tjänar 20 cent per invånare. Enligt Bo Kronqvist, fullmäktigeordförande i Nykarleby, är Willmans lön rimlig med tanke på att staden inte har några mellanchefer.

- Jag tycker att de som har andra löner får själva fundera vad den ska vara. Vi har funderat vad vår stadsdirektörs lön ska vara och anser att den är just på den nivå som den ska vara i en stad som Nykarleby, säger Kronqvist.

I Uleåborgs avböjde stadsdirektör Matti Pennanen för ett år sedan löneförhöjning, med motiveringen att ledningen i kommunen måste föregå med gott exempel. I en tid med ekonomisk kris borde i stället den egna kommunens tjänster tryggas. Men Kronqvist är inte särskilt imponerad över Pennanens uppoffring. I stället för att stirra sig blind på en människas lön, borde man se till kommunens budgetering i sin helhet.

- Det finns många andra saker i Uleåborg som man borde titta på innan, som varför man har infört vissa saker som är totalt katastrofala och som kostar mycket mer. Man borde kanske titta på sådana saker och inte bara se på en lön i en kommun, säger Kronqvist.

Se hela rapporten på Yle uutisets webbplats.