Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Fuktskada tvingar intensiven i Barnkliniken att flytta

Från 2013
Uppdaterad 31.10.2013 21:15.
Bildtext Barnkliniken lider av problem med inomhusluften.
Bild: Yle

I snart ett års tid har personal vid intensivvården känt av olika symptom som beror på den dåliga inomhusluften. Roten till problemet är antagligen en fuktskada, som nu skall lokaliseras, säger ledande överläkare Jari Petäjä:

- Vi vet inte ännu var den eventuella fuktskadan finns. Avdelningen består av en äldre del som renoverades för några år sedan, och nya utrymmen. Fuktskadan kan finnas på den nya sidan, eller den renoverade delen. Nu måste det här undersökas och sedan åtgärdas.

Petäjä hoppas att det här inte skall ta mer än några månader i anspråk. Under tiden måste avdelning K9, med sina cirka 12 platser i bruk, flytta. Än så länge är det oklart vart.

- De tillfälliga utrymmen vi hoppas få innebär att verksamheten kan fortsätta som normalt. Men måste vi ta operationssalar i bruk för intensivvården, så inverkar det på operationsköerna.

Hjärtsjuka barn kan inte vänta

För barn som köar för hjärtoperation är det dåliga nyheter att intensiven tvingas flytta, om det här inverkar på operationstakten.

Verksamhetsledare Katja Laine vid hjärtpatienternas förbund, Sydänlapset ja -aikuiset, är upprörd:

- Det känns otroligt att det har blivit så här, när det ändå handlar om nya eller nyrenoverade utrymmen.

Katja Laine undrar hur det är möjligt att Barnkliniken har så stora problem med sina lokaliteter.

- Själva hjärtoperationerna är på toppnivå. Varför är då sjukhuset som ett museum? Om det här handlade om en skola så skulle den stängas.

Helsingin Sanomat var först med att rapportera om flytten av K9.

Reporter Anna Pietilä.