Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stormen skördade offer i Europa

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 09:40.
28.10.2013
Bild: EPA/INGO WAGNER

Stormen över norra Europa har krävt över 15 dödsoffer i bland annat Storbritannien och Tyskland. Stormen är en av de värstapå många år. 800 000 hushåll och fastigheter har varit strömlösa.

Minst fyra personer har omkommit på grund av fallande träd i Storbritannien. Fyra personer omkom på grund av stormen i Tyskland i dag utöver de två som miste livet utanför den tyska kusten i går. I Danmark har en person dödats av en fallande tegelsten och i Amsterdam har en kvinna dödats av ett fallande träd.

Minst 130 flyg ställdes in på Europas livligaste flygplats Heathrow i dag. Vid Amsterdams flygplats Schiphol ställdes 50 flygningar in. Tågtrafiken mellan London och flygplatserna Gatwick och Stanstead ställdes in liksom också färjetrafiken från Dover till Frankrike.

Två kärnkraftsreaktorer i Kent automatstoppades efter att stormen äventyrat elförsörjningen till kärnkraftverket.

En halv miljon fastigheter utan ström

Också hushållen har drabbats, bara i Storbritannien har närmare en halv miljon fastigheter varit strömlösa, uppger UK Power Networks. I Frankrike låg siffran på 75 000 hushåll, uppger eldistributionsbolaget ERDF.

Stormen nådde Sverige under eftermiddagen och på kvällen var 62 000 hushåll i Skåne strömlösa. Tågtrafiken ställdes in i hela Sydsverige och Öresundsbron mellan Sverige och Danmark var stängd under kvällen. Vid halvtiotiden på kvällen lokal tid öppnades bron på nytt.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, har döpt höststormen till Simone. Den högsta vindhastigheten i en vindby har enligt svt.se 42 m/s uppmätts på Hallands väderö: 42 m/s. Folk i de drabbade områdena uppmanas hålla sig inomhus.

I Danmark har man uppmätt nytt vindrekord: 52 m/s. Köpenhamns flygplats stängdes tillfälligt på grund av de kraftiga vindbyarna. Flygplan som hade landat gungade så kraftigt i vinden att man inte fick ut passagerarna ur planen. Därmed blev det så trångt på flygfältet att man var tvungen att ställa in trafiken under en period.