Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Stormen svagare, men slog ut el

Från 2013
Uppdaterad 31.10.2013 21:19.
Bildtext Stormbyarna piskade upp stora vågor utanför Helsingfors.

Höststormen som orsakade stor skada i delar av Europa, svepte in över sydkusten i natt, men svagare än väntat. Utanför Helsingfors mättes vindbyar på över 20 m/s, men skador uppstod främst på landbacken, i form av elavbrott.

Rabbe Wikholm, sjöbevakningsmästare på Finska vikens sjöbevakningssektion, berättar att natten har varit lugn, eftersom stormen var mycket svagare än vad som förutspåddes. Wikholm understryker att man ändå skall tro på varningarna som myndigheterna kommer med.

- Då det blåser över 20 m/s är våghöjden som högst 4,5 meter ute på öppna sjön. Då är det ju ganska jobbigt att rädda, om vi talar om människor i vattnet eller en båt som håller på att sjunka.

Wikholm berättar att det inte har funnits några tillbud på Finska viken eller vid kusten utanför huvudstadsregionen. Blåsten har nått stormstyrka endast i byarna, med hastigheter på högst 23 m/s.

Fastän man inte ser så mycket av stromarna nattetid, så gillar sjöbevakare Wikholm att se på stormar.

- Det är fint att se på. Naturen är ju alltid den som vinner.

På landbacken drog den hårda vinden ner elledningar och förorsakade skada på elnätet i bland annat Kyrkslätt och Esbo. Som värst var tusentals hushåll utan el i delar av södra Finland, men nu har så gott som alla skador reparerats, uppger Fortum.

Reporter: Sonja Fredriksson.