Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det allting egentligen handlar om

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bild: Yle/ Sebastian Bergholm

Resor, mat, kläder, böcker, filmer, bilar, glädje, sorg, sömn, arbete och fritid, träd, gräs och stenar – vad har alla de gemensamt? Jo, musiken. Förstås. Samt i detta fall – mig.

I den här bloggen levererar jag personliga betraktelser över existensen som fenomen där musiken av alla de slag är den stora förenande gemensamma nämnaren. Hurdan musik blir bäst på resan? Ja, det beror förstås på bl.a. resmålet och färdsättet. Hurdan musik skall man lyssna på när man gör köttbullar, fisksoppa eller Oysters Rockefeller? Eller när man diskar? Av någon underlig anledning brukar ofta någon form av soul fungera för mig i köket– soul kitchen, ni vet. Men är jag på det humöret passar det ibland bättre med Frank Zappas Dangerous Kitchen. I synnerhet när jag tar fram Stora Kniven. Men mer om det i senare bloggar.

Bildtext I säng med Sigur Rós
Bild: Bild ur videon Fjögur Píano

Jag besvarar relevanta frågor som varför Sigur Rós inte funkar lika bra som Tangerine Dream när man vill somna. Och varför är legendariske Neil Youngs självbiografi en av de sämsta rockböcker jag någonsin läst? Vad är det som istället gör den rätt okände Ian McNabbs dito till en av de bästa böcker jag läst i genren rocksjälvbiografier? Ian McNabbs egen mor har sagt så här om hans bok Merseybeast: ”There’s too many drugs and women get treated very badly”. Och det är rätt få rockböcker som har dylika modersuttalanden tryckta på bokens bakpärm som ett försäljningsargument. Vilket jag tycker är litet intressant.

Jag ger även utmärkta tips om alternativ musik till bröllop, dop, begravning och bar mitzvah. Eller – okej – kanske inte så mycket till bar mitzvah. Jag känner inte till dem tillräckligt väl. Dessutom berättar jag om ny spännande musik som jag hittar på nätet när jag inte får sömn. Och så har jag en stor och tung låda full med gamla vinyl-45:or där det garanterat finns massvis med spännande låtar och artister som få reguljära strölyssnare eller -läsare känner till.

Det blir således en högst personlig blogg som utgår från mina egna musikaliska upplevelser (både aha, oho och öhööö) så som jag erfar dem just då. Ni får även veta hur den omedvetna rockuniformen för medelålders män ser ut. Och ifall ni undrar så – ja. Även jag klär mig på det viset. Helt omedvetet.

Dan Eskils musikbar