Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"En kulturinsats att vara musiker i Finland"

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 10:23.
Bild: Yle

Peter Hägerstrand är ingen novis i musikbranchen. Han är rockmusiker, låtskrivare och har också unndervisat i musik. För ett par år sedan spelades Peters låt "Maria Michelle" flitigt här på Radio Vega och albumet "Och jag hör musik" kritikerrosades. Men att vara musiker i Finland är ingen dans på rosor.

"Allt jobb som ger mig möjligheten att fortsätta med yrket som musiker, tar jag emot."

Det är Peter Hägerstrands åsikt. Och det är av den orsaken som han har gjort så himla mycket inom musikbranschen. Han är inte bara rockmusiker och låtskrivare. Hägerstrand har också gjort filmmusik, reklamjinglar och dessutom undervisat i musik.

- Alla projekt kanske inte verkar så väldigt roliga på pappret, men jag trivs ändå alltid med det jag håller på med. Arbetet "på sidan om" gör att jag också kan skriva låtar. För det är nog låtskrivandet som står mig närmast.

En kulturinsats att vara musiker

Ämnet pengar kommer upp i intervjun med Peter Hägerstrand. Så blir det ofta när musik och Finland finns i samma mening.

- Det är svårt att försörja sig som musiker i Finland. Att uppträda ger inte så mycket betalt och det är en utmaning att hitta ställen att spela på. Men jag har haft väldigt tur. Jag har alltid haft jobb och därför också kunnat fortsätta med min egen passion. Men att vara musiker idag, i Finland, är nästan som en kulturinsats.

Nöjesfredag: Peter Hägerstrand i Nöjesfredag

Programmet är inte längre tillgängligt

Kati Enkvist