Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lika fräscha efter 30 år på nacken

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 10:23.
Bild: Pressbild

För 27 år sedan bildades skotska gruppen Texas av gitarristen och låtskrivaren Johnny McElhone. Nästan tre decennier senare är gruppmedlemmarna fortfarande bästa vänner.

1986 träffade Johnny Sharleen Spiteri och kändes bara rätt. Sharleen kom att bli gruppens sångerska och fronfigur. Men något ännu viktigare var att nu fick Johnny en skrivarkollega. Albumet White on Blonde, 1997, lade dem på kartan och stora hiten Say What You Want blev gruppens mest kända låt.

- Vi träffades i och med en gemensam vän som och sedan började gruppen att ta form. Bandnamnet lånade vi från Wim Wenders film Paris, Texas, säger Johnny till Nöjesfredag.

Johnny säger att han och Sharleen goda samarbete beror på att deras kemi passade bra ihop.

- Det klickade helt enkelt.

När jag talar med Johnny befinner han sig i London för att göra pr för nya albumet The Conversation. Det är Texas åttonde studioalbum och enligt Johnny är sången och gitarren i fokus.

- Sharleens röst har aldrig låtit bättre än på nya albumet.

Det dröjde åtta år innan Texas kom med ett nytt album. Det berodde till stor del på gruppmedlemmarnas soloprojekt men också på ett sjukdomsfall. Gitarristen Ally McErlaine drabbades av en hjärnblödning och hans tillfriskande tog lång tid.

Man får en känsla av att Texas består av vänner. Och det bekräftar Johhny McElhone. De kommer bra överens trots nästan 30 år av samarbete.

- Vi umgås med varandra på fritiden och det är alltid ett bra tecken. Vi trivs i varandras sällskap och ingen av oss har förändrats trots vår framgång.

Sharleen Spiteri, som är låtskrivare och Texas sångerska fick gärna vara frontfiguren för gruppen. Resten trivdes bättre mera utanför strålkastarljuset.

- Det var ingen av oss som hade några problem med att Sharleen blev frontfigur. Hon är humoristisk, ger bra intervjuer och dessutom ser hon bäst ut på skivomslagen.

I oktober eller november kommer Texas att ge sig ut på Europaturné. Johnny McElhone lovar att det blir konserter även i Finland.

Nöjesfredag: Johnny från gruppen Texas i Nöjesfredag

Programmet är inte längre tillgängligt

Kati Enkvist

Mer om ämnet på Yle Arenan