Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stormen dödade 15 personer i Europa

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 10:55.
Bildtext Stormen fick många träd att falla på byggnader och bilar i London.

Den kraftiga höststormen har krävt åtminstone 15 människoliv på olika håll i Europa. Den byiga vinden, som på vissa håll uppnått orkanstyrka, har fällt träd, fått tak att lossna och orsakat flera meter höga vågor.

Stormen var den värsta på många år. På ön Isle of Wight på Storbritanniens sydkust uppmättes vindstyrkan till 44 meter i sekunden. I Köpenhamn blåste det drygt 53 meter i sekunden. Också i Sverige blåste det 42 meter i sekunden.

Åtminstone 15 personer har dött på grund av stormen. De flesta dödsoffren är från Tyskland, där sju personer dött. Enligt tyska medier dog flesta på grund av träd som fallit på bilar.

I Storbritannien dog fyra personer. En 17-årig flicka blev under ett träd i sitt hem och en man dog efter att ett träd fallit på hans bil. Dessutom dog två personer i en gasexplosion som orsakades av ett träd som fallit på ett hus i London. I Holland dog två personer, en person i Danmark och en i Frankrike.

Flyg ställdes in och motorvägas stängdes

Stormen orsakade också stora problem för eldistributionen runtom i Europa. I Storbritannien var 600 000 personer utan el, i Frankrike 75 000, och i Sverige och Estland var 60 000 hushåll utan el.

Också trafiken grötade till sig ordentligt både på land, till havs och i luften. Hundratals flyg ställdes in och blev försenade, järnvägstrafiken stod stilla på många håll och motorvägar på de värsta stormområdena hölls stängda. Bland annat Öresundsbron mellan Sverige och Danmark var stängd under stormen.

De höga vågorna hindrade många fartyg från att anlända till hamnen och bland annat Europas största hamn i Rotterdam i Holland var stängd.