Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Paula, del 3 - Äntligen ett ja

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 16:42.
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter en tröstlös tid som arbetssökande, med nej från arbetsgivare efter arbetsgivare, får Paula äntligen beskedet hon väntat på. När hon varit till arbetskraftsbyrån för att uppdatera sin info, får hon e-post från loppiset där hon sökt jobb.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Han sa att han vill anställa mig, konstaterar Paula. Jag får gå dit redan i dag och diskutera lön och sånt.

Att jobba på loppis passar Paula bra. Återanvändning är för henne en hjärtefråga och hon försöker själv göra medvetna val som är bra för miljön. I sommar bestämde hon sig t.ex. för att börja köpa alla kläder på loppis.

- Jag hoppas det blir en trevlig och passande arbetsplats i åtminstone ett år framöver. Jag tycker verkligen om loppisar och återanvändning. Man ska återanvända så mycket man kan.

För att fira det nya arbetet går hon på ”studieöl” med de tidigare studiekompisarna. Det känns bra. Det är roligt att hålla på och pyssla och måla i den egna ateljén, men att få börja tjäna pengar och ha regelbundna arbetstider är precis vad hon väntat på.

- För en vecka sedan var jag arbetslös och sjukt uttråkad och rastlös. Jag ville verkligen ha jobb.

Förändringar i vardagen

En annan förändring är att Paula också håller på att flytta till en ny ateljé. Den tidigare var stor och oftast jobbade hon där ensam. I den nya kommer hon ha sällskap och dessutom är den mycket billigare.

Paulas liv har tagit en positiv vändning, men plötsligt överraskas hon av ett negativt besked, som får glädjen att snabbt övergå i oro. Båda hennes föräldrar tvingas tillbringa natten på sjukhuset.

Paula är trött och bekymrad. När föräldrarna är sjuka är det hon som måste se till att arbetet i föräldrarnas växthus blir gjort. Imorgon skall hon packa sallad och sälja den till affärer. På fredag är det tänkt att hon skall börja jobba, men ifall föräldrarna då fortfarande är sjuka kan det innebära att hon får tänka om.

- Klockan är över elva och jag går snart och sova. Jag har aldrig varit så här trött i hela mitt liv. Vi får se om jag börjar jobba på fredag eller inte.

Se och läs flera artiklar om Paula:

Paula, del 1 - Dåliga besked från arbetskraftsbyrån
Paula, del 2 - Fem ansökningar, fem nej
Paula, del 3 - Äntligen ett ja

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata