Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den unga scenen skall sammanföra unga med professionell teater

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 13:34.
Bildtext Dick Holmström vill locka flera unga till teatern.

Åbo Svenska Teater har gått med i projektet "Den Unga Scenen" som är ett nationellt, tvåspråkigt och mångårigt projekt som sammanför och ger unga amatörer i teatergrupper, skolor och andra läroanstalter en möjlighet att arbeta tillsammans med professionella teatrar och dramatiker.

Huvudsyftet med dethär projektet för 13–19-åringar är bl.a. att främja ungdomars välmående genom teaterverksamhet och att utveckla ungdomars uttrycksförmåga och förse dem som arbetar med unga med nya idéer.
Projektets huvudorganisatör är Työväen Näyttämöiden liitto r.y.
Det väsentliga är att ungdomarna får erfarenhet av att skapa teater i samarbete med yrkesverksamma personer på en professionell teaterscen. Teatern förbinder sig även att ge feedback om föreställningarna till de medverkande ungdomsgrupperna.

Projektets dramatiker ska skriva en ungefär timslång pjäs som lämpar sig för 13-19-åriga skådespelare. Färdiga pjäser ska översättas till både svenska och finska. Projektets syfte är att främja ny inhemsk dramalitteratur och introducera framstående dramatiker som är verksamma i dag.

Det är fritt fram för fristående amatörteatrar, grupper från konstinstitut, yrkeskolor och gymnasieskolor att ansöka om deltagande i projektet. Gruppens regissör kan vara professionell eller amatör, till exempel en lärare.
Projektet planeras och genomförs under åren 2013-2015.

Mera information om författarna, pjäserna och samarbetsteatrarna finns på nuorinayttamo.info
 
Teaterchef Dick Holmström berättade i Åboländsk förmiddag om varför ÅST  har gått med i det här projektet och om hur ÅST ser på sin uppgift att uppfostra en ny teaterpublik och nya teaterkrafter.