Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Sociala medier gör oss till lämlar"

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Twitterlogo, två blåa fåglar.
Bild: twitter.com

Människor på Twitter beter sig på samma sätt som på börsen; de följer med strömmen som lämlar, visar en utredning vid universiteten i Köpenhamn och Oslo.

En storfavorit kan födas på 15-20 minuter på Twitter. Men intresset försvinner också snabbt.

Människor vill visa sig intresserade av samma saker som andra, och kastar sig därför in i strömmen, bedömer forskarna som drar sina slutsatser efter att ha sökt efter mönster i beteendet på Twitter.

"Vi påverkar varandra"

Det har visat sig att Twitteranvändarna i hög grad uppför sig som människor som handlar med aktier på börsen. Då det inträffar något nytt kastar sig aktiehandlarna över en bestämd aktie som säljs och köps mycket intensivare än normalt. Och den effekten är självförstärkande; när folk ser att det handlas mycket med en aktie vill de också själva göra det.

Vi behöver inte känna varandra för att påverka varandra. Twitteranvändarna kan plötsligt aktivera sig i ett eller annat som sker i samhället. Detta får en självförstärkande effekt så att många människor snabbt vill skriva om samma sak.
- Vi påverkar varandra, säger professor Joachim Mathiesen vid vid Nils Bohr-institutet på Köpenhamns universitet.

Forskarna lade märke till fenomenet då de följde med frekvensen av en lång rad kända varumärken som Nokia, Mac Donald's, Google, Apple, Nivea, Ikea, Pepsi, Starbucks och Toyota i Twittermeddelanden.

Ett enskild märke kunde dyka upp väldigt glest under långa tider för att plötsligt få ett explosivt uppsving och bli väldigt populärt för en kort tid.

Storfavorit är också förgänglig

Då skvallret förr i tiden spred sig i en by kunde det ta flera dagar eller veckor innan alla hade tagit del av det. I dagens "globala by" där alla är förbundna med varandra via internet sker samma sak på bara några minuter, konstaterar forskarna.

På Twitter föds en storfavorit på 15-20 minuter - och efter 24 timmar dör den helt ut. Det handlar om ett ögonblick - och en lämmeleffekt, anser Mathiesen.

Företag försöker utnyttja detta beteende då de lanserar en ny produkt. Om bara någon enstaka person har testat en ny produkt och skriver om det på Twitter väntar man sig att detta föder liknande meddelanden som sprider sig lavinartat och snabbt för ut produkten till den stora publikens kännedom.

Twitter gør os til lemminger

Forskningsresultatet har publicerats i tidskriften PNAS: Excitable human dynamics driven by extrinsic events in massive communities

Diskussion om artikeln