Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ett nytt liv i en ny stad

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Kollapsad stad
Bild: Qi Image Production

Jordbävningen år 2008 i Sichuan i Kina krävde 90 000 liv och gjorde 5 miljoner människor hemlösa.

Den vackra staden Wenchuan, där epicentrum låg, jämnades med marken och så gott som varje familj miste någon familjemedlem. Men på tre år klarade man av att bygga en helt ny stad i stället för den totalförstörda. Människorna börjar drömma om ett bättre liv i den nya staden istället för att sörja. De överlevande från en av Kinas värsta naturkatastrofer på årtionden visar vilken oerhört stor vilja och önskan människorna i Kina har om till utveckling och framsteg. Filmen följer tre familjer från det jordbävningen inträffade till det att den nya staden var byggd.

Den 45-åriga bonden Xiaoquan Peng och hans hustru miste sin 11-åriga dotter. Hon är deras enda barn och de konfronteras med det kinesiska samhällets tradition om betydelsen av barn och familjens fortplantning.

15-åriga Shihao Hong miste sin pappa i jordbävningen. Han kämpar med en allt sämre relation till sin mamma när han börjar ifrågasätta familjens och sin mammas betydelse.

56-åriga Guiha Li hör till en av minoriteterna i provinsen. Som de flesta kvinnor på landsbygden är en stor familj det hon önskar sig. Men hela hennes familj dog i jordbävningen, så hon ägnar sig åt att ta hand om sin 85-åriga mamma och andra överlevande och hon ser fram emot allt det nya som den nybyggda staden kan erbjuda.

Dok: Kollapsad stad (Fallen City, Kina, 2012)
Yle Fem torsdag 31.10.2013 kl. 22.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Regi: Zhao Qi
Produktion: Qi Image Production