Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Sanna, del 4 - Att trivas med sig själv

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 10:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Sanna del 4 - Att trivas med sig själv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sanna har inlett studierna på Evangeliska Folkhögskolan - och trivs. Trots att terapin inte ännu startat, så mår hon redan bättre.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Jag mår relativt bra, säger Sanna. Jag känner mig lycklig och trivs faktiskt bättre i min kropp. Egentligen skulle jag vilja gå ner mer i vikt, hittills har jag gått ner tre kilo, men det kommer nog.

En viktig orsak till att hon mår så bra är kompisarna. De åker skoter, fikar, fotar och har kul. Sanna upplever att hon kan vara sig själv med dem, de tycker om henne för den hon är. Hon behöver inte heller tänka på vad hon säger och om de ska bli sura. I skolan går det också bra. De tidiga morgnarna är lite tunga, men på det stora hela är studierna på EFÖ mycket roligare än de på Silveria.

- Jag tror inte det beror på skolorna, utan mer på hur jag mådde då.

Sanna började på Silveria för att hon ville bli servitör, men under slutet av andra årskursen började hon känna att hon inte ville jobba på restaurang. Hon övervägde att hoppa av, men kom fram till att hon inte ville slänga bort två år av sitt liv, att det i alla fall skulle kännas bra att få en examen.

- EFÖ är helt annorlunda. Jag har ganska chill läsordning. Jag tycker mest vi sitter vid datorn, men vi gör roliga saker på datorn. Nu går vi igenom Photoshop och tar datakörkort. Sedan brukar vi vara i fotostudion och också fota utomhus.

Ekonomin är knapp

Att ta bilder är roligast, men det påminner henne också om hur skral ekonomin är. Hon skulle gärna köpa en ny kamera, men just nu är det enbart en dröm.

- Varifrån ska jag få pengar till det? Just nu lever vi bara på Jimmys inkomst. Jag vet inte heller vad jag kommer att få i studiestöd eftersom jag är under 20 år och då räknar de, trots att jag inte längre bor hemma, med mina föräldrars inkomst. Fuck Kela! Jag måste hitta ett jobb, men det går inte med vilket jobb som helst när jag är i det här skicket.

Trots att ekonomin är knapp köper hon med glädje ändå födelsedagspresenter. Snart fyller hennes mamma år och Sanna vet redan hur hon skall uppvakta henne.

- Jag skall beställa ett halsband med en platt ring med min och mitt systers namn på. Inuti ringen finns en bild på en ängel. Jag köpte ett likadant åt Jimmys mamma och då sa mamma att hon också vill ha ett.

Läs också:
Sanna, del 1: Ångest och nystart
Sanna del 2 - Från arbetslös till studerande
Sanna, del 3 - Inga pengar till hyran
Sanna, del 4 - Att trivas med sig själv

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata