Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

I en småstad måste man känna folk för att få jobb

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 11:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Paula del 4 - Nytt jobb och ny vardag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På tisdag ska Paula börja jobba på ett lopptorg, men får oväntat rycka in tidigare. Chefen har baksmälla och behöver någon som kan jobba extra.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Det var ok säger Paula. Jag fick ju lite pengar för det.

Jobbet på loppiset är precis vad hon väntat på. Hon lär sig snabbt rutinerna, betjänar kunder och får ta ansvar. Något störande upplever hon sättet hon fick jobbet på.

- Det är roligt att jag fick jobbet, men jag måste erkänna att jag fick det enbart för att han kände igen mig från tidigare. På våren hyrde jag bord här på loppiset. Han vet vem jag är, vi är nästan släkt.

Oberoende om man har kontakter eller ej så är det viktigt att vara aktiv när när man söker jobb. Redan innan Paula sökte jobbet kontaktade hon chefen och efter att hon skickat in sin jobbansökan. Om hon såg honom vid ett par tillfällen valde hon att påminna honom om att just hon sökt jobbet.

- Då jag annars bara var kund på loppiset frågade jag: "Har du tänkt på vem du ska anställa? Har du bestämt dig?"

Fullt upp med ateljéflytt

Vid sidan av jobbet håller Paula också på att städa upp och flytta in saker i den nya ateljén. Saker ligger utspridda över hela golvet och tunga bord ska flyttas. Men mest är flytten en positiv sak. Nu kommer hon bland annat att få sällskap av en annan konstnär.

- Det var lite ensamt i den förra ateljén. Jag var aldrig där när andra var där. Vi får se hur det blir här. Mycket billigare är det i alla fall, så det är inte längre så stressigt att ha en ateljé.

På kort tid har det hänt en del i Paulas liv. För em dryg vecka sedan var hon arbetslös och uttråkad, nu har hon både nytt jobb och ny ateljé. Eftersom föräldrarna fortfarande är sjuka har hon dessutom en hel del att göra på deras gård.

- Mamma har sorkfeber och har haft det i två veckor. Hoppas hon snart blir frisk.

Vet att hon är lyckligt lottad

Livet rullar på. På jobbet möts hon av samma frågor dag ut och dag in. Hur hyr jag bord? Vad kostar det? Hur säger jag upp bordet? Hur funkar si, hur funkar så? Men hon klagar inte.

- Vi som har möjlighet, vi som bor i en välfärdsstat, ska försöka hitta vad vi tycker om och sedan försöka göra det. Det är så varierande vad vi tycker om.

Paula har i alla fall för ett tag hittat vad hon vill göra. Hon är medveten om att hon är lyckligt lottad, att det är tur att hon har rätt kontakter.

- Man får jobb när man känner folk och det är det som är jätteirriterande. Det är vad jättemånga tycker och det är faktiskt för det är sant. Åtminstone på sådana här småställen känns det exakt så.

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle / Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Petrik Westlin
Producent: Susanne Skata