Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska flickan Lana beviljas visum i Finland

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2013 12:38.
lana

Den syriska fyraåriga flickan Lana som befunnit sig på barnhem i Ryssland får nu visum för att få resa till Finland tillsammans med sin mamma. Familjen behöver även få sina ryska visum i skick för att kunna lämna Ryssland men deras advokat väntar sig ett positivt beslut inom några dagar.

Yle Nyheter berättade i början av oktober om den den syriska flickan och hennes mamma och deras kamp för att få komma till Finland.

Svenska Yles medarbetare i S:t Petersburg, Anders Mård, var på plats vid konsulatet.

- De har fått visum till Finland. Men för att de ska kunna resa iväg behöver de också få sina ryska visum i skick berättar Mård.

Bildtext Lana och hennes mamma

Familjens advokat är positiv och uppskattar att processen kommer att ta endast ett par dagar. De bör ändå lämna Ryssland senast den 15 november.

- De var lättade, men mamman var trött av processen. Hon tackade konsulatet och de ryska myndigheterna för deras engagemang i fallet, säger Mård.

Fast vid gränsen

Efter att mamman hade försökt komma lagligt till Finland men misslyckats, bestämde hon sig för att de skulle försöka ta sig olagligt över gränsen till Finland. Det var då de blev stoppade vid gränsen av den ryska gränsbevakningen för att de hade falska pass. Lanas mamma sattes i fängelse och Lana hamnade på barnhem.

Läs också:
Röda Korset: Det var ett humanitärt visum
Nytt hopp för fyraåriga Lana?
Finland vägrar släppa in 4-årig syrisk flicka