Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Röda Korset: Det var ett humanitärt visum

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2013 21:34.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det slutade lyckligt för den fyraåriga syriska flickan Lana och hennes mamma, som beviljas visum och får resa till Finland. Vid Röda Korset är man glad att lagen har tolkats på ett humanitärt sätt.

- Det är nog ett speciellt beslut. Jag är nog glad att man på det här sättet har visat att man kan tolka lagen på ett mera humanitärt sätt och jag hoppas att det också fortsätter i framtiden. Vi får se vad det här betyder för andra människor som också söker visum för att de har släktingar i Finland, säger Leena-Kaisa Åberg på Röda Korset.

I tisdags kom glädjebudet. Den syriska flickan Lana och hennes mamma har fått besked om att de får visum för att komma till Finland. Visumet kan ses som ett inresetillstånd till Finland och inte ett uppehållstillstånd. Åberg tror ändå inte att det blir några problem för Lana och hennes mamma att få stanna i Finland – förutsatt att de själva vill det.

- Det kan ju hända att deras enda möjlighet är att söka internationellt skydd i Finland. Vi vet ju att de som har sökt om asyl inte har skickats tillbaka till Syrien. Finlands myndigheter har nog tolkat situationen i Syrien så att alla har fått stanna i Finland, säger Åberg.

Den mediala uppmärksamheten kan ha påskyndat beslutet.

I Finland är det speciellt svårt att få visum om man kommer från ett land som är i krig. Myndigheterna beviljar visum endast i särskilt svåra situationer. Fallet Lana är ett unikt fall, anser Åberg. Hon tror att barnets rättigheter och den mediala påtryckningen kan ha påverkat beslutet om att ge visum till Lana och hennes mamma.

- Själv skulle jag tro att det nog handlar om barnets rättigheter och att det har varit en särskilt svår situation. Eftersom det här fallet fick så stark publicitet är det ju också möjligt att det påverkade beslutet - i alla fall så att beslutet gjordes snabbare än det annars hade gjorts, säger Åberg.

Att ändra på Finlands immigrationspolitik kan ta tid. Röda Korset hoppas ändå att man i större grad beviljar de humanitära visumen också i framtiden, eftersom flyktingkrisen är så stor.

Syriska flickan Lana beviljas visum i Finland