Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dyrt att besikta i Östnyland

Från 2013
besiktning av bil

Enligt en nationell jämförelse på katsastushinnat.fi är det dyrt att besiktiga bilen i Östnyland. Lovisa är sjätte dyrast i landet och Borgå kommer hack i häl.

Riksdagen håller på att förbereda ett beslut var även verkstäder kan få lov att besikta.

Porvoon Autotarvikes chef i Östnyland Kari Wilkman är i detta läge ännu osäker om Toyota-koncernen kommer att ge sig in på besiktningsmarknaden. Han tror i alla fall att det redan i det här skedet är bra för A-katsastus att fundera på sin prissättning och att förbereda sig på konkurrens.

Hannu Pellikka som är teknisk direktör på A-katsastus säger att han inte kan säga ifall nya besiktningsstationer skulle dra ner priserna. Enligt Pellikka är besiktningspriserna ganska långt bunda till var besiktningsstationen finns, kundunderlaget och nivån av service som erbjuds. Drive-in servicen påverkar också. Eftersom det finns en sådan service måste det finnas besiktningsmän på plats också tider det inte finns så mycket kunder.

Kundunderlaget i Lovisa blir inte större även om det skulle komma en ny aktör. Istället delar i så fall de befintliga kunderna på sig säger Pellikka.

En bilmekaniker i Lovisa säger att det är helt för dyrt att besiktiga bilar i Lovisa. Det borde kosta mellan fyrtio och femtio euro att besiktiga en ny bil tycker han. I Joensuu betalar man bara en tredjedel av Lovisas priser för att få bilen besiktad tillägger han.

Det återstår att se om den nivån kan uppnås om och när verkstäder börjar besikta.