Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företagen gör vinst genom uppsägningar

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2013 05:37.
Keskos mataffär i Karis centrum.
Bildtext Kesko hör till de bolag som gjort oväntat stor vinst under den senaste tiden.
Bild: YLE/Robin Lindberg

Många finländska börsbolag har klarat av att gå på vinst sedan medlet av förra året. Det här trots att försäljningen stampar på stället. Vinsten kommer bland annat från uppsägningar.

Omsättningen i våra företag har krympt sedan början av året. Det betyder att allt mindre pengar strömmar genom bolagen. Det finns alltså allt mindre pengar att dela på.
Ändå fortsätter företagen att gå på vinst. Besparingarna har varit ännu större än minskningen av penningströmmarna.

Företaget Balance Consulting har granskat boksluten i över hälften av våra börsbolag. Henri Elo är chefsanalytiker på Balance Consulting. Han betecknar situationen som ovanlig.

Bolagen har uppnått sina vinster genom alla tänkbara typer inbesparingar: Personalkostnader, investeringar, reklam, representationskostnader och så vidare. Nu är det inte den som säljer bäst, utan den som sparar mest som visar den största vinsten.

Henrik Palmén är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken i Helsingfors. Han ser inget konstigt i att bolagen bättrar på sina resultat med uppsägningar när försäljningen stampar på stället.

- Vinstkrav betyder att också ägarna får någonting. Gör ett bolag nollvinst får ägarna ingenting. Bolaget måste bedöma med hur liten vinst de får ägarna att hållas kvar i längden. Om bolaget alltid skulle tänka så att en intressegrupp (aktieägarna) lämnas helt utan utdelning bara för att utdelningen till en annan intressegrupp (de anställda) skall kunna hållas oförändrad, så skulle det vara moraliskt förkastligt.

Henrik Palmén säger att placerarna överger ett bolag som inte gör någon vinst. Då sjunker bolagets värde och det får svårt att låna pengar.

- Då kommer ju bolaget så småningom inte att existera längre.

Diskussion om artikeln