Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Dygnets timmar räcker inte till

Från 2013
Uppdaterad 03.11.2013 11:36.
Bild: YLE

– Tanken är god men i praktiken fungerar det inte, säger Stella Westerlund som går första året i Brändö gymnasium.
Under en lektion i sudiehandledning har eleverna lärt sig att det är bra att dela upp dygnet i tre lika stora delar. Åtta timmar skola, åtta timmar sömn och åtta timmar fritid.

– Vi lyckas inte med åtta timmars indelning på dygnet, vi brukar inte heller tänka på det utan vi gör läxor tills vi själva är nöjda med dem, säger Sabine Niskanen och Vilma Rosenström.

Enligt Vincent Sandström är det skolan som upptar största delen av dygnet. Han har räknat ut att hans skoldag blir nästan tio timmar lång när han räknar med bussresorna och en del väntetid på bussarna. Då blir antalet timmar för fritid och sömn mycket färre.
En internationell forskning visar att man blir 20 procent smartare om man tar en en timmes tupplur mitt på dagen. Då rensas korttidsminnet och man har lättare att ta in ny information.

Enligt Marianne Ors, sömnforskare och överläkare vid Neurofysiologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund, kan det räcka med några minuters slumrande för att bli piggare.
När vi är trötta blir vi trögare och får sänkt reaktionsnivå. En tupplur på 10 till 30 minuter fräschar upp alla system i kroppen, menar hon.

Studiehandledaren Pia Winell vid Brändö gymnasium säger också att det är viktigt att man dagligen varvar ner en stund. Hennes råd är att göra läxor under håltimmar, raster och skolväg för att inte överskrida åtta timmar. För de elever som har långa dagar är det bra att vara så effektiv som möjligt. Man skall även följa med på lektionerna och anteckna.

– Om man vill undvika mångar timmars skolarbete skall man strukturera och planera perioden, säger hon.

– När man planerar sin läseordning är det bra att sätta in ett lite mer praktiskt ämne, som till exempel musik eller bildkonst i perioden. Gör man det blir perioden inte så tung, ger Pia Winell som tips.

Anna Pietilä
Brändö gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på svenska.yle.fi/skola