Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mera alkohol i församlingshemmen i Kyrkslätt

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 15:48.
Bildtext Idag är det tillåtet att lyfta en välkomstskål på bröllop som ordnas i församlingarnas utrymmen. Nu vill man skåla oftare.
Bild: Yle

Församlingsmedlemmar i Kyrkslätt vill ha alkoholservering också på dop och begravningar. Idag är det tillåtet att lyfta en välkomstskål på bröllop som ordnas i församlingarnas utrymmen. Bara ett glas per gäst ska tillåtas, om förändringen går igenom på det gemensamma kyrkorådets följande möte.

Jaakko Rahja som är medlem i det gemensamma kyrkorådet skulle helst inte alls se alkohol serveras på församlingarna.

- I våra utrymmen samlas AA-grupper. Jag tycker det är motstridigt att kyrkan å ena sidan arbetar för nykterhet, och sen å andra sidan visar grönt ljus för alkoholanvändning i församlingshemmen, säger Jaakko Rahja som redan för flera år sedan motsatte sig beslutet att tillåta en välkomstskål på bröllop.

Finlandssvenskar skålar gärna

Frågan har gått vidare till församlingsråden. Den svenska församlingens råd ska samlas nästa vecka för att diskutera frågan. De största nykterhetsivrarna finns i de finska församlingarna, bland finlandssvenskar ses alkoholservering i församlingsutrymmen inte som något stort problem.

- I diskussionerna tycker jag att det finns en viss skillnad. På finlandssvenskt håll verkar det höra till att man utbringar en skål, och till och med serverar ett glas sherry i olika sammanhang,säger Lars-Henrik Höglund som är kyrkoherde i den svenska församlingen.

Att det nu är tillåtet att ta sig ett glas när det ordnas bröllop i församlingens utrymmen har fungerat bra. Höglunds erfarenhet är att det fortfarande finns en respekt för kyrkan och dess utrymmen. Församlingsmedlemmarna uppför sig städat.

- Jag tycker att familjerna själva kan fundera på hur de vill ha det. Det känns ju lite konstigt om det är naturligt för släkten att höja en skål, att man inte får göra det i kyrkan, säger kyrkoherde Lars-Henrik Höglund.

Reporter: Helena von Alfthan