Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Kroppen borde vara vårt hem"

Från 2013
Uppdaterad 04.06.2015 11:30.
Jaana-Mirjam Mustavuori undervisar i kroppsmedvetenhet
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vår tid fokuserar mycket på hur kroppen ser ut och överallt möts man av bilder på hur man borde se ut. Men enligt Jaana-Mirjam Mustavuori, som är lärare i kroppsmedvetenhet, är någonting rejält fel om bilden av oss är viktigare än hur man känner och vem man är.

- Det är någonting som är konstigt då jag som 52-åring borde se ut som en 15-åring. Gärna inga rynkor, inget fläsk. Det värsta är om man är tjock, jag är tjock som de flesta kvinnor i Finland, säger Mustavuori.

Jaana-Mirjam Mustavuori är lärare i kroppsmedvetenhet

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt henne är det fel att många går omkring och känner det som en synd att vara sig själva. Det finns en myt om att man skall vara perfekt. Och som perfekt ser man precis ut som filmstjärnor och modeller. Trots att det finns en utbredd medvetenhet om det skeva i bilden av den perfekta människan har enligt Jaana-Mirjan Mustavuori ingen större utveckling skett.

- Det har nästan gått åt andra hållet och blivit bara värre. Vi som är medelålders har väl blivit bekanta med oss själva och också kroppen i viss mån. Men yngre damer och till och med barn tycker att de är för tjocka och trivs inte alls i sina kroppar, säger Mustavuori.

Tillbaka till sinnena

För att komma ifrån den stora kropps- och utseendefixering som råder borde man enligt Mustavuori börja koncentrera sig på hur man känner.

- Vi borde sluta fråga oss hur vi ser ut och i stället fråga vem är jag egentligen och hur känns jag. Hur känns det inom mig själv och min kropp? Jag pratar mycket om våra sinnen och om att leva i nuet och se kroppen som ett hem för oss, säger Mustavuori.

Ett sätt att öka sin medvetenhet om sin kropp är enligt Mustavuori att öppna sinnena. Det gäller att koncentrera sig på vad man ser och hör och hur det känns inom kroppen.

- Kommer du till exempel i håg hurdant vattnet var då du duschade i morse? Vad smakade frukosten, hur doftade tvålen? Ofta är det så att vi inte har en aning om hur frukosten har smakat, vi har tänkt på annat, säger Mustavuori.

Jaana-Mirjam Mustavuori har kandidatexamen i juridik och har tidigare jobbat som forskare och arbetat inom männsikorätts-, utvecklings- och miljöorganisationer. Dessutom har hon över 20 års erfarenhet av att arbeta med kreativ uttrycksförmåga.