Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?

Från 2013
Uppdaterad 05.11.2013 11:54.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Benjamin del 4 - Hur ska man bete sig bland folk? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Benjamin har börjat studera socialt arbete på Soc & kom. Alla är snälla och trevliga och han trivs med studierna. Men att vara runt människor är för honom någonting ovant och ställer stora krav.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Jag har svårt att förstå vissa saker, säger Benjamin. Berättar jag för mycket om mig själv, berättar jag för lite? Borde jag i större utsträckning fråga folk hur de mår? Jag har ingen jävla aning.

På grund av depressioner och självmordsförsök har Benjamin varit inne på Roparnäs mentalsjukhus sex gånger. Så ofta och länge att han nu känner hur tiden på olika institutioner påverkar hans sociala liv.

- Jag kan inte längre röra mig ordentligt. I går skulle jag hämta ett studieintyg och blev stående i dörren tills hon kopierat klart, för på Roparnäs får man inte gå in i rummet när dom ger mediciner. Min kropp rör sig som om jag var inne på en institution. Men jag antar att allt kommer med tiden.

Under de första dagarna på Soc & kom får Benjamin gott om social träning. Föreläsningar, fester och karaokekvällar avlöser varandra. Det är tungt, men han vill inte stanna hemma på soffan. Efter alla behandlingar, mediciner, elchocker och det tunga helvete som gjorde att han redan i 20-årsåldern blev förtidspensionerad, vill han nu göra allt för att verkligen bli en del av ett sammanhang, ett samhälle.

- Jag hade tidigare inget värde. Hjälp gavs, men jag har aldrig tagit vara på det. Jag har aldrig förstått att det är fel på mig. Jag har trott att det varit något kemiskt fel på mig, men det har varit fel på hur jag tänkt och agerat och lett till att jag lidit mest av alla. Många runt mig har också lidit, vilket gjort att jag blivit ensam. Ensamheten blev den enda vännen, att vara runt andra människor har blivit konstigt. Så är det att vara marginaliserad i Benjamins värld. Du har inget sammanhang, ingen gemenskap. Du är ensam med en dator. Inte undra på att folk till slut börjar knarka.

När de destruktiva känslorna tränger på får Benjamin hjälp av bra musik. Energin under en konsert med ett black metal-band hjälper honom att fokusera på rätt saker.

- Jag är inte satanist, jag tror inte på djävulen. Jag går enbart på konsert för att få utlopp för mina destruktiva sidor, i stället för att skada mig själv. Det är ett jättebra sätt för mig.

Tvära kast i livet

Den ena dagen på satanistkonsert, följande i kyrkan. För en vecka sedan på behandlingshem, den här i skolbänken. Benjamins liv är fullt av tvära kast. När släkten samlas på ett konfirmationskalas och pappan till den konfirmerade håller ett vackert tal, kan Benjamin inte låta bli att tänka på sin egen pappa.

- När jag var 17 och försökte ta självmord, ringde han och sa att han skickar 50 euro så att jag kan göra det ordentligt. Han skojade, men det är kanske inte sånt man säger. När jag första gången prövade amfetamin sa han att jag skall pröva ha sex på det, att det räddat honom från hans alkoholism många gånger. Nackdelen är dock att det kan bli lite dyrt.

Benjamin har gått en tung väg och med hjälp av behandlingar och en stark vilja blivit drogfri. Han har inlett ett nytt liv med studier i Helsingfors och träffat nya vänner. Han trivs bra, men fortfarande får han kämpa hårt. Mycket hårt.

- I morse hade jag ett hemskt amfetaminsug. Ho-ho! Såklart köpte jag ingenting. Det var ett tag sedan jag senast kände sug. Men jag hanterade det bra, det gjorde jag. Nu måste jag sova. I morgon är en stressig dag. Det är gulissitz och vi ska ha kostym och grejer. Vi ses då.

Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata

Se mer och läs fler artiklar om Benjamin:

Benjamin, del 1 - Sista dagarna på behandlingshemmet
Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors
Benjamin del 3 - Alkoholen flödar i studielivet
Benjamin, del 4 - Hur ska man bete sig bland folk?
En enda jävla pina