Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Rumänien lever de gott

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 11:06.

En kollega till mig frågade om jag känner någon såkallad fixare i Moldavien. En fixare är en människa som hjälper journalister på reportageresor i främmande länder. De kan exempel boka intervjuer och hitta intressanta platser att filma. Och jovisst, jag hade kvar ett telefonnummer.

Den här frågan väckte minnen till liv. Jag besökte Moldavien vintern 2005 strax innan det skulle bli parlamentsval i landet. Det var sjaskigt, smutsigt och oerhört fattigt.

Bildtext gatuvy i en moldavisk stad 2005

Jag minns att jag en dag stod och tittade ut över ett grått fält och funderade på hur det hade varit möjligt att man hade krigat om den här jordplätten. Det har man nämligen, efter att Sovjetunionen föll sönder och Moldavien blev fritt utkämpades ett kort inbördeskrig som ledde till att landet, det lilla pluttelandet, delades i två: Moldavien och Transnistriska republiken.

Ett minne kom för mig starkare än alla andra. Ett höghus i utkanten av huvudstaden Chisinau, ett höghus där vattenledningarna hade frusit. Nu fungerade avloppet men inget vatten kom ur kranarna.

Jag träffade en gammal kvinna på sjätte våningen. Hon betalade en liten slant till skolpojkar i trappan som hämtade vatten till henne. Det fanns nämligen en fungerande, öppen brunn på gården. Pojkarna bar upp vatten i hinkar till sjätte våningen. Självklart fungerade inte hissen. Och uppvärmningen var det också si och så med. Det fanns en orsak till att vattenledningen hade frusit.

Den gamla kvinnan satt påpälsad i sin lägenhet och drömde sig bort.

- Tänk om vi en dag får det lika bra som de har det i Rumänien. Där lever de gott.

Möten och människor