Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vartiainen: Det är alltid bättre att jobba

Från 2013
Uppdaterad 31.10.2013 10:20.
Bild: Juhana Vartiainen

Vems fel är det att vissa ungdomar har svårt att komma in i arbetslivet?
Enligt VATT-direktören Juhana Vartiainen är orsaken delvis allt för höga löner. Han har tillsammans med riskdagsledamoten Osmo Soininvaara (grön) föreslagit låglönejobb för unga arbetstagare. I stället skulle de betala mindre skatt och kanske få något extra socialstöd.

Bl.a. löntagarcentralen FFC kallar förslaget olagligt och att Vartiainen&Soininvaara vill göra ungdomarna till automatiska låglönetagare.
"Det är totalt nonsens", svarar Vartiainen, "Om vi har en ung löntagare som jobbar för t.ex. 1600 euro, och vi tillåter att en annan kommer in och jobbar för 1200, så betyder det inte att den förstnämnda måste sänka sin lön. Men vi har skapat ett jobb för nån som annars aldrig skulle komma in på arbetsmarknaden."
Men finns det en risk att vi får en underklass i arbetslivet som visserligen har jobb men inte är tillräckligt kapabla att komma upp från ingångslönen? Att man stannar vid en månadslön på 1200 livet ut?
"Okej, livet är en konstant kamp", säger Vartiainen "men det säkraste sättet att inte komma vidare är att inte alls jobba. Det är alltid bättre att jobba. Alternativet är värre."

Alla tycker inte nödvändigtvis lika. Haaga-helias yrkeshögkolas journaliststuderandes webbtidning Tuima skrev om Tatu som tycker det är skönare att inte jobba: "Jag är hellre fri och gör vad jag vill, än jobbar och har lite mer pengar". Artikeln skapade stort rabalder i media. Vi är vana att läsa om unga arbetslösa som efter 63 ansökningar inte ännu fått jobb och vi är vana att skylla det på samhället/arbetsgivarna/facket, beroende på vad som passar in i kontexten (själv förstår jag Tatu. För 15 år sedan skulle jag ha sagt samma sak, om än inte till någon redaktör). För Tatu är ett låglönejobb antagligen inte någon lockande morot.