Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djupsund: Remarkabla kast

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2013 18:00.
Göran Djupsund
Bild: Yle

Centerns uppgång och Samlingspartiets nedförsbacke är exceptionella i finländsk politik, säger professor Göran Djupsund. Han ger centerns ordförande Juha Sipilä äran för partiets framgångar.

I september 2011, ungefär ett halvår efter riksdagsvalet, hittar Göran Djupsund Centerns bottennotering. Då var partiet nere i 12,6 procent av stödet.

- Då började man tala om att Centern skulle försvinna, eller bli som Centern i Sverige med mycket lågt understöd, konstaterar han.

Sedan dess har partiet klättrat med smått otroliga 10,6 procentenheter. Samtidigt befinner sig Samlingspartiet i en brant nedförsbacke.

- Det här är remarkabla kast, så här mycket brukar det inte kasta i finländsk politik, säger Djupsund.

Det är lite tjosanhejsan, allting går bra och vi bär ansvar. Men det här bär inte längre.

Finländarna trötta på Samlingspartiet

Enligt Göran Djupsund verkar det finnas en mättnad vid Samlingspartiet som det stora partiet.

- Det är lite tjosanhejsan, allting går bra och vi bär ansvar. Men det här bär inte längre. Allting går inte så bra som Samlingspartiet låter påskina, och ansvar kostar, det gäller både Samlingspartiet och Socialdemokraterna.

Samma kalla fakta om ansvar gäller också Centern, men omvänt. Partiet har inte behövt bära ansvar, och då är det lättare att klättra upp från dåliga siffror.

Göran Djupsund konstaterar ändå att Centern inte har bedrivit någon traditionell, tuff oppositionspolitik. Han lägger mycket av äran för centerns uppgång på partiordförande Juha Sipilä och hans person.

- Förenklat kan man säga att om vi skulle ha kvar den gamla partiordföranden Mari Kiviniemi, och Mauri Pekkarinen skulle synas vid hennes sida, skulle Centern knappast ha kommit upp, säger Djupsund.

Socialdemokraternas svacka fortsätter

Socialdemokraterna uppvisar lite bättre siffror jämfört med föregående mätning.

Djupsund säger ändå att vi ska se på stödet ur ett längre perspektiv. Jämför man med den långsiktiga trenden så ligger Socialdemokraterna fortfarande på en mycket låg nivå.

För de Grönas del pekar stödet nedåt i den färska mätningen, men också här vill Djupsund se på stödet på längre sikt.

- Både de Gröna och Vänsterförbundet mer eller mindre stampar i förhållande till valreslutatet 2011. De ligger på plus minus åtta procent bådadera, säger han.

Diskussion om artikeln