Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vad tycker du om köpt läxhjälp?

Från 2013
Uppdaterad 05.11.2013 14:40.
Skolböcker.
Bild: Yle/Tiina Grönroos

Köpt läxhjälp är populärt i Sverige. Nu håller samma koncept på att etablera sig i Finland.

I Åbo har två finlandssvenska unga män grundat ett företag som hjälper skolelever med läxorna. Alla studiecoacher är högskolestuderande som kommer hem till eleverna och hjälper dem med läxorna.

Idén föddes redan när läxhjälparna Joel Wulff och Mathias Brunnsberg gick i högstadiet och gymnasiet. Båda idrottade på elitnivå, vilket medförde att de på grund av träningsläger och motionspass missade många skollektioner. Då hjälpte de varandra, men nu vill de hjälpa barn och unga i grundskolor, gymnasier och yrkeshögskolor. Såväl Joel som Mathias studerar marknadsföring vid Handelshögskolan i Åbo så steget att grunda ett företag var inte speciellt långt.

En timme kostar cirka 40 euro, vilket kan kännas rätt dyrt, men Mathias Brunnsberg säger att det det finns företag som tar upptill 100 euro för en timme läxhjälp.

Det är inte enbart storleken på plånboken som avgör

Bland lärare tas läxhjälpen emot med blandade känslor. Elise Kurtén är rektor för Sirkkala skola, ett svenskspråkigt lågstadium i Åbo.

- Det här med lika rätt för alla gäller inte i det här fallet eftersom läxhjälpen kostar. Men för vissa familjer kan betald läxhjälp vara ett nödvändigt ont.

Kurtén säger att grundutbildningen i vårt land är gratis, men elever behandlas ändå olika beroende på var man bor. Hon nämner bland annat anslagen för stödundervisning som varierar från kommun till kommun. Elise Kurtén påminner också om skolgångsbiträdena som vid behov hjälper eleverna med läxor, helt gratis.

Annica Sigfrids och Sara Silvennoinen som är gymnasieelever vid Katedralskolan i Åbo brukar plugga tillsammans med kompisar. Vid behov tar man också hjälp av föräldrar eller äldre syskon. Båda tycker att professionell läxhjälp är en god idé, men Annica är rädd för att alla inte har råd med köpt läxhjälp.

Faktum kvarstår att alla föräldrar inte kan hjälpa sina barn med läxor. Den språkkunniga kan vara på arbetsresa eller så begriper inte ens de vuxna vad som menas i matematik-, kemi -, eller fysikläxan.

Mer om ämnet på Yle Arenan