Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räkna ut: Hur mycket tjänar du i förhållande till grannarna?

Från 2013
Uppdaterad 07.06.2016 10:09.
Bild: Yle

Inkomstskillnaderna kan vara stora beroende på var du bor. Med vår interaktiva räknare kan du kolla hur läget ser ut i ditt postnummerområde.

För att få fram inkomstskillnaderna har alla myndiga finländare delats in i tio lika stora inkomstklasser. Inkomster på över 50 944 euro är till exempel tillräckligt för en plats inom den mest välbetalda tiondedelen. För varje postnummerområde är det sedan möjligt att kolla hur invånarna fördelar sig över de här grupperna.

Inkomstklasserna

  • Alla myndiga inkomsttagare har delats in i tio lika stora grupper
  • Efter det har alla myndiga personer i varje postnummerområde placerats in i de här grupperna
  • Höjden på staplarna berättar hur många människor det finns i varje inkomstklass
  • Uppgifter saknas för postnummerområden med under 100 myndiga personer. Totalt finns kring 450 sådana områden.
  • Siffrorna är från 2011 och källa är Statistikcentralen

Över lag är det huvudstadsregionen som dominerar i topplaceringarna. Störst andel höginkomsttagare finns i Westend i Esbo. Där hör nästan varannan invånare till den hösta tiondedelen. Westend följs av Frisans i Esbo och Granö-Lövö i Helsingfors. I motsatt ända finns områden med många studerande, så som Otnäs i Esbo, Studentbyn i Åbo och Brändö i Vasa.

Speciellt på tillväxtorterna har klyftorna växt sedan mitten av 1990-talet.

- Inkomstskillnaderna har växt i hela landet och skillnaderna har också blivit större inom områden, säger Marja Riihelä, specialforskare vid Statens ekonomiska forskningscentral.

Samtidigt finns ändå flera områden där det finns så gott som lika många människor i alla de tio inkomstgrupperna. Haukipudas centrum i Uleåborg är exempel på ett sådant område. Inkomstfördelningen där motsvarar alltså nästan helt inkomstfördelningen i hela Finland.

Så här fungerar det

Skriv in din inkomst och ditt postnummer så berättar räknaren vad läget är i din område. Du kan också välja att visa fördelningen mellan män och kvinnor eller uppgifterna för olika åldersgrupper. Med hjälp av räknaren kan du också jämföra läget i två olika postnummerområden. I listan över postnummer hittar du både de områden med störst andel höginkomsttagare samt de områden med jämn inkomstfördelning ("Finland i miniatyr"). Räknaren fungerar bara med moderna webbläsare.

Visa läget i ditt eget postnummerområde

Till räknaren

Läs också:

Johan Jaakkola, Juha Rissanen

Diskussion om artikeln