Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Körernas kamp om Gamla studenthuset fortsätter

Från 2013
Uppdaterad 01.11.2013 14:49.
tre smeder
Bildtext Körerna kämpar med näbbar och klor för sin framtida existens i Gamla studenthuset.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Det är fortfarande oklart i fall hyreskontraktet mellan Royal Ravintolat och HUS sätter punkt för körövningarna i Gamla studenthuset. Men i praktiken är flytten i full gång.

Det är Akademen, Lyran, Ylioppilaskunnan laulajat och orkestern Ylioppilaskunnan soittajat som skulle måsta ta farväl av det gamla studenthuset i fall den nya hyresgästen inte går med på att låta övningarna fortsätta.

Lyran har övat i det gamla studenthuset allt sedan kören grundades år 1946.

- Vi känner ju att vi alltid har övat på Gamla studenthuset och tycker att vi hör hemma där, säger Lyrans ordförande Jennie Bergman.

Bildtext Jennie Bergman hoppas på att Lyran ska få stanna kvar i Gamla studenthuset.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Bergman menar att det fortfarande finns en gnutta hopp om att det också i fortsättningen sjungs i Gamla studenthuset.

- Det är en situation som ännu lever lite. Jag tror nog på att man kan hitta en lösning, säger Bergman.

Akademens ordförande Kasper Sundström är också försiktigt hoppfull.

- Beslut har fattats till stor del ja. Men det förs ännu diskussioner på bred front om situationen kan lösas så att vi på något sätt finns kvar med övningstid i det gamla studenthuset, trots dom beslut som tidigare har fattats, säger Sundström.

HUS ordförande Lauri Koskentausta är fåordig. I telefonen upprepar han svaret: diskussionerna pågår ännu mera än så kan jag inte säga just nu.

Ny restaurang öppnas i januari

Kontraktet med HUS kommer vid ett lämpligt tillfälle för Royal Ravintolat vars kontrakt med Finlandiahuset går ut i slutet av året.

Nu håller den nya hyresgästen på att göra i ordning för att öppna en ny restaurang i Gamla studenthuset redan i januari.

Royal Ravintolat har 29 restauranger i Helsingfors, bland annat i Börshuset och Gamla hamnen. Restaurangjätten har över 500 anställda i Helsingfors.

Läs också: Slutsjunget i Gamla studenthuset