Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare anklagas för dataintrång i USA

Från 2013
Uppdaterad 05.12.2013 09:37.
IT-anläggning och dataledningar
Bildtext En finländare anklagas för dataintrång i flera tusen amerikanska datasystem.

En 28-årig man med både finskt och brittiskt medborgarskap, anklagas för dataintrång i flera statliga amerikanska informationssystem. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien.

Finlands utrikesministerium kan hjälpa den misstänkte hackaren Lauri Love bara om Storbritannien ger lov till det.

Love som har både finskt och brittiskt medborgarskap anklagas för dataintrång i den amerikanska arméns och administrationens nätverk. Han uppges ha förorsakat skador för miljontals dollar.

Oklart om Finland kan påverka en utlämning

USA kräver sannolikt att Love ska utlämnas från Storbritannien, och Love har bett Finland om hjälp. Men enligt chefen för utrikesministeriets konsulära enhet, Teemu Turunen, det är oklart om Finland kan påverka utlämningen.

- Det finns inga tidigare fall där Finland skulle ha hjälpt en dubbelmedborgare i ett utlämningsfall, utan den andra statens godkännande, säger Turunen.

Har bott främst i Storbritannien

Enligt Helsingin Sanomat har den anklagade mannen, Lauri Love, bott i Storbritannien största delen av sitt liv. År 2008 gjorde han ändå civiltjänstgöring i Finland, efter att först ha avbrutit sin militärtjänstgöring.

Love har bland annat studerat fysik vid Glasgows universitet i Skottland. På grund av mentala problem avbröt han sina studier år 2012 och flyttade tillbaka till England. På universitetet var han en engagerad samhällsaktivist. För några år sedan deltog han i en flera månader lång husockupation, i protest mot regeringens nedskärningar.

Nu anklagar USA honom för att han år 2012 skulle ha hackat sig in i flera olika datasystem, bland annat arméns. Fram till februari går han fri mot borgen, men det är möjligt att USA kräver att han utlämnas.

Stor uppmärksamhet

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien i och med att det påminner om hackaren Gary Mckinnons fall. Mckinnon kämpade i tio år mot att utlämnas till USA, innan den brittiska regeringen stoppade processen på grund av att Mckinnon lider av Aspergers syndrom. I Storbritannien anser många, att landet för lätt utlämnar sina medborgare till USA, på grund av ett utlämningsavtal mellan länderna.

– Vi utlämnar våra medborgare alldeles för lätt och det här är inte ömsesidigt, säger Philippa Chevalier till Yle.

Lauri Love har bett Finlands ambassad i London om hjälp. Ambassaden vill inte kommentera det enskilda fallet, men bekräftar att personer med dubbelt medborgarskap kan få rättshjälp. Om Love blir dömd, riskerar han upp till tio års fängelse och hundratusentals euro i böter.