Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Esse-Elektrokraft lämnar Fennovoima

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 16:17.
Bild på Fennovoimas logo.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Esse-Elektrokraft lämnar kärnkraftsbolaget Fennovoima. Istället blev det vattenkraft. Det var när Evijärvi kommun bjöd ut Hanhikoski vattenkraftverk som Esse-Elektrokraft slog till. Priset blev drygt 5 miljoner euro.

- Vi har inte råd att satsa på två projekt och därför lämnar vi Fennovoima, förklarar Esse-Elektrokrafts vd Ingvar Kulla.

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt uppgift har Esse-Elektrokraft så här långt satsat flera hundratusen euro i Fennovoima. Kulla vill inte gå in på några siffror men säger att hade man varit med hela vägen hade kärnkraftssatsningen kostat miljoner. Nu valde man istället vattenkraft när tillfället gavs. Det blir Esse-Elektrokrafts tredje vattenkraftverk. Från tidigare äger bolaget Hattar och Wärnå kraftverk i Esse å.

- Vattenkraft är utsläppsfri energi och vi bedömer att kunderna är beredda att betala för sådan el i framtiden.

Vill få tillbaka satsningen

Nästa steg blir nu att sälja Esse-Elektrokrafts andel i Fennovoima. Det handlar om cirka ett par procent av aktierna. Enligt Kulla hann man aldrig göra en utvärdering av Fennovoima innan man valde att köpa vattenkraftverket av Evijärvi kommun. Därmed kan han inte säga om Esse-Elektrokraft hade valt att stanna kvar som delägare. Vad aktierna i Fennovoima är värda är svårbedömt, säger Kulla.

- Men vi hoppas förstås få tillbaka det vi satsat.

Läser man Kauppalehti verkar det finnas ett stort intresse att från ägarna som varit med från början att fortsätta, säger Kulla. Med andra ord borde det inte vara så svårt att sälja aktierna, tror han.

Esse-Elektrokraft har cirka 3700 kunder i sitt elnät som omfattar Esse, Forsby, Purmo och en del av Kortesjärvi och Alahärmä.