Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Penningsinsamling skall rädda hjärtkirurgin i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 31.10.2013 16:31.
Bildtext Rita Lindgård.

Om allt går i lås startar en penninginsamling till förmån för hjärtkirurgin i Vasa i slutet av nästa vecka. Det är Hjärtdistriktet i Österbotten som står bakom insamlingen men initiativet kom från en privatperson i Jakobstad, Rita Lindgård.

Rita Lindgård i Jakobstad reagerade starkt på beskedet om att hjärtkirurgin vid centralsjukhuset i Vasa måste läggas ner på grund av de sparkrav som kommunerna ställer på sjukvårdsdistriktet. Hon ringde upp riksdagsman Lars Gästgivars(SFP) i Korsholm och föreslog att man skulle starta en insamling till förmån för hjärtkirurgin.

-Han tyckte det var fin idé. Jag tycker det här är enda sättet att rädda hjärtkirurgin och få pengar snabbt, säger Rita Lindgård i Jakobstad.

Hennes idé är att ordna ett telefonnummer dit folk kan ringa, samtalen kostar en viss summa och med avdrag för omkostnader går pengarna till avlönandet av en hjärtkirurg nästa år. Under tiden kan politikerna fundera på framtiden för hjärtkirurgin i lugn och ro.

Riksdagsman Lars Gästgivars nappade på idén

Lars Gästgivars undersökte vad som krävdes för att snabbt komma igång med en namninsamling och han räknar med att alla tillstånd ska vara klara inom en dryg vecka.

- Bollen ligger nu hos Hjärtdistriktet i Österbotten och vi har nu kommit fram till att vi gör en insamling via telefon. Man kan välja mellan två olika nummer och så går det 10 eller 50 euro från telefonräkningen till insamlingen säger Lars Gästgivars.

Det krävs 200 000 euro för att kunna köpa in hjärtkirurger från Kuopio under ett års tid. Riksdagsman Lars Gästgivars hoppas på att kommunernas förståelse därefter under nästa år ökar så att de sträcker till de pengar som behövs för att trygga hjärtkirurgins framtid i Vasa.