Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Statspris till konstnärer inom film och visuell konst

Från 2013
Uppdaterad 01.11.2013 13:11.
laura Birn
Bildtext Laura Birn är en av fyra konstnärer som beviljats statspris.
Bild: Yle / Catariina Salo

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki har idag delat ut statspris till fyra konstnärer inom film, bild-, foto- och mediekonst. Statsprisen är 15 000 euro styck och beviljas ur tipsmedel.

Statspriset för filmkonst 2013, som beviljas av statens filmkonstkommission, gick till skådespelaren Laura Birn. Statspriset för bildkonst, som beviljas av statens bildkonstkommission, gick till bildkonstnären Pilvi Takala. Statens medie-, serie- och illustrationskonstkommission har beviljat statspriset för mediekonst 2013 till bildkonstnären, filmregissören Mika Taanila. Priset för mediekonst delades ut för första gången. Statspriset för fotokonst, som beviljas av fotokonstkommissionen, gick till fotokonstnären Raakel Kuukka.

Prisen på 15 000 euro delades ut av kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki på fredagen i Helsingfors. Prisen beviljas ur tipsvinstmedel.

"Det nya konstrådet, som inledde sin verksamhet i början av året, har som en av sina centrala uppgifter att fundera på förändringar inom konsten och att vid sidan av de traditionella konstområdena lyfta fram nya, då de fått en permanent ställning. Således delas nu för första gången priset för mediekonst ut vid sidan av de traditionella priserna", sade minister Arhinmäki i sitt tal.

"Mediekonsten är ett ytterst intressant fenomen. Ofta ses den inom den föreställande konsten som marginell och placeras i kategorin "övrigt", trots att mediekonsten i själva verket har en lång tradition bakom sig. Den finländska mediekonsten är efterfrågad internationellt - många finländska aktörer är kända för sina insiktsfulla synvinklar och samhälleliga ställningstaganden", sade Arhinmäki

Statsprisen för de olika konstområdena beviljas som erkänsla för förtjänstfullt arbete som blivit färdigt under de senaste tre åren eller för långvarig och förtjänstfull verksamhet inom respektive konstområde.

Mer om ämnet på Yle Arenan