Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Som cirkusunderhållning att veta vad folk förtjänar"

Från 2013
Uppdaterad 01.11.2013 08:23.

Skatteuppgifterna för 2012 har nu spritt sig som löpelden i alla medier. Efter en snabb koll på stan visar sig intresset för topplistorna över Finlands rikaste män och kvinnor vara ytterst splittrat.

Som cirkusunderhållning. Så anser Ann-Jolin Grüne att det känns när listorna över Finlands rikaste män och kvinnor publiceras. Och visst är intresset stort när Finlands crème de la crème blottas.

- Det är helt enkelt bara intressant att veta vem de rikaste är, säger Petro Erkola.

Transparens, nyfikenhet och en smula avundsjuka är orsaker som verkar ligga bakom folks stora intresse för skatteuppgifterna. Att hålla reda på Finlands mest förmögna intresserar några. Andra rycker på axlarna och anser att det inte angår dem. Vissa medger att de läser topplistorna i smyg, även om de egentligen inte vill erkänna det. Och så finns det de som tycker att listorna inte borde publiceras över huvudtaget.

- Det tyder ju på transparens att man får tillgång till de uppgifterna, men också på nyfikenhet från allmänhetens sida, säger Ida-Katja Brandt.

- Jag tycker att det är bra att vi får veta hur mycket andra människor förtjänar, säger Mbahurikay Unis.

- Det angår inte mig vad andra förtjänar. Kanske man nu läser det i förbifarten någon gång men inte har jag något större intresse av det, säger Sune Ekström.

- Det intresserar mig inte alls för jag vill inte veta vad anda förtjänar och betalar i skatt. Jag tycker att det är onödigt att vara så nyfiken över andra människors angelägenheter. Jag tycker att det är onödligt att publicera, men om någon tycker om det så nog får de väl publicera, säger Satu Postpischl.