Karis förr – det lokalhistoriska projektet
Nu skall Karis lokalhistoria digitaliseras och släppas ut på webben. Studerandena producerar olika slutprodukter som alla lätt och behändigt kan nås med bara några klick.
”Karis förr” är ett projekt i Karis-Billnäs gymnasium som handlar om lokalhistoria i Karis och områden runt staden. Projektet utförs av studerande i skolan och handleds av läraren i historia och samhällslära Jan-Erik Till.
– Idén kom för ca 10 år sedan om att vi skulle fördjupa oss i Karis lokalhistoria. Under åren har vi publicerat böcker, vilka det har sålts hundratals av. Nu skall projektet digitaliseras på webben med hjälp av text, bild och video, säger Till.
Projektet har fått understöd i form av bidrag från Sparbanksstiftelsen i Karis och Pojo och genomförs som en kurs inom historieundervisningen.
Kursen erbjuder åt studerande fritt jobb inom ett centrerat tema, vilket tangerar lokalhistorien. Kursens slutprodukter kommer publiceras på webben där alla kan nå dem lätt och behändigt. Webbplatsen kommer dock inte fullgöras under årets gång, utan den kommer att kompletteras under årens lopp med nya studerandes idéer och deras slutprodukter. Projektet belönar studerandena med kurser enligt hur mycket de jobbar och sätter ner tid på projektet.
Studerandena Jonas Selenius och Stiina Tolvanen har deltagit i projektet och deras slutprodukt blev en film om Karis järnväg. Det var Tolvanen som kom på idén om filmen medan Selenius förverkligade den.
– Det är ett bra sätt att lära sig saker när man jobbar så här, säger Tolvanen med ett leende.
– Det har inte varit något svårt med detta projekt, allt har gått som på räls, tillägger Selenius.
De här båda är nöjda med kursen och de tycker att det har varit både roligt och lärorikt. De är båda intresserade av historia och har därför inte haft problem att sätta mycket av sin privata tid på projektet. De kommer kanske göra flera filmer om Karis historia, och filmerna kompletteras med texter som de själva skrivit.
Patrick Friman
Karis-Billnäs gymnasium
Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola