Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Apoteken har slut på influensavaccin

Från 2013
Uppdaterad 01.11.2013 10:30.
Vaccinering
Bildtext Bland annat äldre och kroniskt sjuka ges influensavaccin vid hälsocentralerna
Bild: Kay Nietfield / EPA

Årets influensavaccin är slut vid apoteken och för den som inte hör till en riskgrupp så är det så gott som omöjligt att få tag på vaccin. Flera läkemedelstillverkare har tillverkat bara små mängder vaccin eller inget alls, vilket har lett till att utbudet är lägre än efterfrågan.

Provisor Björn Mitts vid centralapoteket i Vasa sålde slut på vaccinet för flera veckor sen.

Apoteken har slut på influensavaccin

Programmet är inte längre tillgängligt

- Under de senaste åren har efterfrågan på vaccin varit så låg, så vi beställde in ganska små mängder. Jag har ingen exakt siffra på hur många som gått hem tomhänta härifrån sedan vårt lager tog slut, men det händer nog så gott som varje dag, säger Björn Mitts.

Att efterfrågan på influensavaccin har legat lågt i flera år beror till en del på att misstänksamheten mot eventuella biverkningar ökat, tror Mitts.

Hälsocentralerna har tillräckligt med vaccin

Att apoteken inte tar in så mycket vaccin till sina hyllor beror också på att alla som hör till en riskgrupp och deras anhöriga ges influensavaccin på hälsocentralerna. Ulla-Maija Kerminen hör till dem.

- Jag tänker nog ta årets vaccin, jag hör till en riskgrupp och tror på att vaccinet skyddar mot influensan, säger Ulla-Maija Kerminen.

En annan av apotekets kunder tror annorlunda.

- Jag tog influensavaccinet ett par gånger, men tyckte att det varken gjorde från eller till, säger Pirjo Kostiainen.

Vid hälsocentralerna finns det av influensavaccinet så det räcker, så den som hör till någon av riskgrupperna behöver inte oroa sig.