Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestadsborna engageras i framtidsdiskussion

Från 2013
Uppdaterad 01.11.2013 10:43.
Sven Rosendahl
Bildtext Nu har invånarna en ypperlig möjlighet att delta i diskussionen, säger Sven Rosendahl

Vem ska man slå sig ihop med eller hur ska man samarbeta? Hur ska framtidens kommun se ut? Det funderar Kristinestadsborna på i stadens Medborgarforum nästa veckas tisdag.

I onsdags beslöt stadsstyrelsen föreslå att man inte utreder samarbete med grannkommunerna österut, det vill säga Bötom och Östermark(Teuva), men nog med Närpes, Kaskö och Vasaregionen.

Kristinestads medborgarforum är öppet för alla och där kan stadsborna påverka innan fullmäktige besluter, berättar Sven Rosendahl, medborgarinstitutets rektor.

- Det är väldigt aktuellt just nu då stadsstyrelsen gjorde sitt beslut i onsdags. Fullmäktige kommer att behandla ärendet också, så vi är ute i god tid, säger Rosendahl.

Han säger att forumet ger ett ypperligt tillfälle att komma med och diskutera och kanske ta initiativ till någonting annat. Det här ger en möjlighet för både beslutsfattarna och medborgarna i vår kommun att aktivt ta del i diskussionen.

Viktigt att invånarna engageras

Inbjuden expert på medborgarforumet, som hålls på Rådhuset i Kristinestad, är Ritva Pihlaja. Hon är en av landets främsta experter när det gäller kommunalförvaltning.

- Vi har satt "Morgondagens Kristinestad" som namn på tillställningen. Hur kommer kommunen att se ut och hur fungerar den och vem bestämmer och hur, säger Sven Rosendahl.

Ritva Pihlaja kommer bland annat att tala om varför det är viktigt att invånarna deltar i det gemensamma lokala beslutsfattandet.

- En möjlighet är att bilda delområdesnämnder, som kan åstadkomma aktiviteter och får ta ansvar som kan gälla också svåra beslut. Man kan på det här sättet rekrytera nya beslutsfattare och framför allt utveckla nya sätt att delta, säger Sven Rosendahl

Även ungdomens röst hörs

Också ungdomar och ungdomsrådet är kallade att ge sin syn på saken. Ungdomsrådet som institution är i sig ett exempel på en fungerande närdemokrati.

- Jag tycker det har blivit bättre och bättre att vi får vara med och fundera på mer och mer grejer inom kommunen, och fara på olika möten, som till exempel det här med skolorna vart de ska flytta. Där kommer vi att vara med på ett möte och presentera ungdomarnas synpunkt, säger Rasmus Back, ordförande i Kristinestad ungdomsråd.

Ritva Pihlaja fungerar för tillfället inom den landsbygdspolitiska samarbetsgruppen YTR. Tisdagen den 5 november finns hon på Rådhuset på Kristinestadsbornas medborgarforum, där hon kommer att berätta om kommunala strukturer och närdemokrati.