Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studieresor - bästa läromedlet

Från 2013
Uppdaterad 09.11.2013 13:20.
Bildtext På besök i Varese.
Bild: YLE

Många skolor erbjuder sina elever olika former av studieresor. Det kan vara frågan om en bussresa till grannstaden eller en flygtur utomlands. Resorna har varierande syften och baserar sig som oftast på ett ämne i skolan. Något som alla resor har gemensamt är möjligheten för studerandena att andas in ny kultur, komma i kontakt med andra bakgrunder och skaffa nya vänner.

Vartannat år finns det en möjlighet för studerandena vid Karis-Billnäs gymnasium att åka till Italien, närmare bestämt till en stad nära Milano som kallas Varese. Resan riktar sig till de studerande som intresserar sig för konst, kultur och språk.

Resan är ett samarbetsprojekt, vid namn Kavarex, med den italienska skolan Nuccia Casula. Hela konceptet går ut på ett utbyte mellan skolorna för att öka kulturkännedom. På hösten åker studerandena från Karis till Varese och på våren kommer de italienska eleverna till Finland på svarsbesök. Resan är ungefär en vecka lång och eleverna bor hos sina värdar för att ta del av den italienska kulturen.

Redan vid skolstarten börjar förberedelserna inför resan med lektioner i italienska för att lära sig fraser och viktiga ord.

Under vistelsen besöker man ställen som de italienska eleverna själva valt att presentera. Man rör sig både på land som till havs för att se så mycket vyer som möjligt. Också Milano besöks minst en gång, bland annat för att se Duomo di Milano.

De största skillnaderna som eleverna upptäckte under den senaste resan handlade mestadels om matkulturen, till exempel att varm choklad var en pudding och att morgonmålet består av något bakverk och en riktigt stark espresso. Det som fångade de italienska elevernas beundran var, i motsats till oss, inte matkulturen utan det faktum att vi har soffor och tv:ar i skolan. Att vi dessutom tilltalar våra lärare med förnamn eller smeknamn var också chockerande, men inte lika förfärligt som vår vana att använda ketchup på maten, det var en riktig katastrof!

Linda von Bonsdorff
Karis-Billnäs Gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola