Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

En andra pubertet

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 10:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Adam del 4 - Besök på transpolikliniken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Adam föddes som flicka, men har bytt kön. Han får extra testosteron och har opererat bort brösten. Ett resultat av behandlingarna är att han gått igenom puberteten två gånger. Något han själv beskriver som ”lagom roligt”.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Den första gången var ännu värre, berättar Adam. Då gick det åt fel håll. Jag fick en massa saker som jag inte ville ha; mens, bröst och sånt som hör puberteten till för flickor. Det är antagligen inte speciellt roligt för någon, men ännu mindre roligt för killar. Andra gången fick jag också en massa saker jag inte ville ha. Finnar och otrevligt hår på otrevliga ställen, men jag fick också en känsla av att allting gick åt rätt håll, att allt blev mycket bättre. Jag fick mycket djupare röst, annan fettfördelning på kroppen och lättare att bygga muskler.

För tillfället funderar Adam på att göra fler operationer och reser därför till Helsingfors för ett besök på transpolikliniken. Personalen där har genom åren utgjort ett viktigt stöd. De har gett honom bekräftelse på att han får vara precis som han är och han får gå sin egen väg. En väg som ibland varit krokig och tung.

- Jag har alltid varit utanför alla ”shiny little boxes” och alltid varit väldigt normkritisk. Det grundar sig förstås i att jag är transsexuell. Jag har aldrig varit en liten flicka som tycker om rosa. Jag var väldigt, väldigt ”killig” som barn.

För att bevisa för alla andra att han var kille, upplevde Adam att han måste tycka om datorer, bilar, sport och övriga grejer som könsnormativt hör till killar. Efter den andra puberteten, då han långsamt började landa i sig själv, blev det dock bättre. Småningom kunde han även börja utveckla andra sidor i sin personlighet. Resultatet av de dubbla puberteterna är förstås att han berikats med många svårköpta erfarenheter, men också gjort att han på en del plan upplever att han utvecklats långsammare än sina jämnåriga kompisar.

- Jag vill påstå att jag fortfarande är en aning pubertal, vilket kan vara konstigt för omvärlden att greppa då man är 24 år. Jag ligger på många sätt, kanske inte efter, men på en annan nivå än många i min ålder.

Besök på transpolikliniken

Efter studierna till artesan tog Adam ett par mellanår. Speciellt viktigt då var att gå på de läkarbesök och psykologundersökningar som hörde till när han bytte kön. Det besök han nu gör på transpolikliniken är det första på ett bra tag. Tyvärr går det dock inte riktigt som han tänkt sig. Spårreparationer och fel val av spårvagn gör att han försenar sig. Väl framme springer han uppför trapporna och råkar av en slump stöta på sin läkare och sjukskötare.

- Vi hann gå igenom i princip allt i trappan på typ tio minuter, så det var ju effektivt använd tid.

En konkret sak de hjälper Adam med är att han får ett intyg till FPA som gör att han inte behöver betala tillbaka fjolårets studiestöd. En annan viktig sak är att de kommer överens om att han ska få en remiss till en kirurg som vet mera om de könsoperationer han funderar på att göra. För tillfället vet han nämligen inte speciellt mycket.

- Jag vet att det är svårare att få någonting som man inte har än att ta bort någonting man har. De verkar ändå vara hyfsat bra på det här i Finland, eftersom de varit ute i Europa och utbildat folk hur operationerna går till. I dagsläget vet jag dock inte mer om det här än vem som helst på stan. Det blir bra att få prata med kirurgen så att jag vet vad jag har att välja mellan.

Adam, del 1 - Identitet som transperson
Adam, del 2 - Osäkerhet inför studierna
Adam, del 3 - Född i fel kropp
En andra pubertet


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata