Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Problemen i tågtrafiken fortsätter

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.
Bild: Lehtikuva

Lokförarnas arbetsnedläggelse kommer att störa tågtrafiken också i natt och i morgon. Lokförarna väntas återvända till arbetet på fredagen från och med klockan 17.

Tågtrafiken väntas småningom normaliseras, men störningar kommer att förekomma både i närtrafiken och fjärrtrafiken.

VR utlovar mer information på sin webbplats. vr.fi

Låst läge

Medlemmarna i Lokförarförbundets avdelningar i Helsingfors och Riihimäki började sin protest vid midnatt, lokförarna är missnöjda med sina nya arbetstider. Enligt lokförarna har arbetsgivaren slagit fast det nya systemet utan förhandla med dem.

- Det här var droppen som fick bägaren att rinna över. Arbetsgivaren har övergått till diktatpolitik i stället för att förhandla med oss, säger förtroendeman i Helsingfors Petri Pilvi.

Lokförarstrejken började vid midnatt. Från och med klockan 17 väntas lokförarna återgå till jobbet, uppger ordförande Risto Elonen vid Lokförarnas förbund.

"En olaglig strejk"

VR:s verkställande direktör Mikael Aro säger att man vill ha samma kutym för lokförarna i Helsingfors som på andra håll i landet. Man är ändå beredd på att förhandla med lokförarna.

- Det här är en olaglig strejk mot ett en vecka gammalt avtal. Vi försöker nu ge kunderna så bra service som möjligt, säger Aro.

Fjärrtågstrafiken påverkas

Förutom lokaltågsturerna har VR ställt in turer till Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Seinäjoki och Vasa.

I huvudstadsregionen använder 200 000 människor dagligen lokaltåg och bussbolagen har nu satt in extra turer för att klara av passagerarmängderna. Taxiföretagen har förberett sig på tågstrejken genom att sätta in 400 extra bilar.