Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Från Hemingway till Miley Cyrus

Från 2013
Uppdaterad 01.11.2013 13:59.
Bildtext Vi pratar Hemingway med skådespelaren och teatermannen Lasse Hjelt.
Bild: Malakta

Varför är folk så tagna av Hemingway? Varför reser de till Kuba för att se ett hotell där han bodde? Vi tar ett snack med Papa Lasse.

När Ernest Hemingway nämns vid bardisken kan man alltid avgöra vem som läst honom. Folk får något glansigt och djupt i blicken. Unga pojkar och flickor åldras på några sekunder så att de ärrade och ensamma ut. Hemingway är en författare som biter sig fast i människor och följer dem genom livet. För att ta reda på varför det är så här träffar vi "Papa" Lasse Hjelt i en källare på Malakta i Malax. Han har just spelat den andra föreställningen av enmanspjäsen Papa Lasse af Hemingway som är inspirerad av romanen Den gamle och havet. På den lilla scenen brottas Lasse med sig själv, den enorma svärdsfisken och Hemingway.

När läste du Hemingway för första gången?

- Det var nästan 50 år sedan. Det var den här boken. Jag var tonåring. Det var som… en positiv trasa rakt mot ansiktet… och jag blev nästan tvungen att torka svetten. Kan någon skriva så här?

Boken är försvunnen sedan länge. Läser man Hemingway så ingår också ett visst mått av evangelisering.

- Den är nog mer än sönderläst och jag har också lånat ut den och nästan tvingat kompisar att läsa den. Sedan försvann den någonstans.

Varje gång han läser Hemingway hittar han något nytt. Tanken att spela den ensamma fiskaren Santiago slog honom genast, men han var för ung och det är först nu, nästan 50 år senare, som han känner sig mogen för rollen. Under tiden har Lasse också hunnit med en Kuba-resa i Hemingways fotspår. Det är lätt att generalisera och förenkla Hemingway, men det som fascinerar är mångfalden och det motsägelsefulla.

- Han är mycket motsägelsefull. Han är en machokille. Han skriver pacifistiskt om krig. Å andra sidan, vad är mer macho än att vara jägare i Kenya och älska tjurfäktning. Allt finns i hans enkla berättarstil.

Hemingway är berömd för isbergstekniken. Man ser bara toppen av isberget ovanför vattenytan, resten ligger dolt. På samma sätt är det med Hemingways berättarstil. Den är rak och enkel men bygger på allt som finns under ytan och som får utspela sig i läsarens fantasi. Hemingway var också skicklig på att odla myten om sig själv.

- Han levde loppan i Paris med storheter som Scott F Fitzgerald och Gertrud Stein. Han polemiserade i pressen med andra samtida kanoner. Sedan ville han å andra sidan dra sig undan helt och leva uppe i vildmarken. Han flyttade ju på äldre dagar till den lilla staden Ketchum i Idaho, där han också dog, för egen hand.

Kanske är det inte så långt från Hemingway till Miley Cyrus eller River Phoenix.

- Jag tror att Hemingway ville var omtyckt, i mittpunkten, men att det också på något sätt blev övermäktigt och tog kål på honom. Det är ju många stjärnor idag som inte heller klarar av trycket.

Ifall man inte läst något, vilken bok ska man börja med?

- Jag skulle börja med boken med 49 noveller. Det är korta noveller och helt fantastiska texter. Det lönar sig att börja med dem och sedan tar man till Klockorna klämtar för dig och de andra mastodonttexterna.

Papa Lasse af Hemingway spelas på Malakta i Malax fram till 10.11.