Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Apeiron – vad är det?

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 13:52.
Apeiron (12)
Bild: Kimmo Koskela

Hur känns det när du sett ”Apeiron” - en scifithriller om ondskans väsen och livets mening? Vilka frågor väcker filmen?

I sin visualisering av Leena Krohns roman ”Umbra” har regissören Maria Ruotsala tagit fasta på det mardrömslika, det absurda och det outtalade. Ser man till bildspråket och berättandet ligger det nära till hands att läsa in regissörens bakgrund som konstnär med installationer och videokonst på meritlistan.

Vi som diskuterar är Kulturtimmens filmredaktörer Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad, skådespelaren Sampo Sarkola som spelar huvudrollen, konstvetaren Tomas Träskman och fotokonstnären Johanna Hackman.

Vad handlar Apeiron om?

I en urban miljö i en odefinierad framtid arbetar Umbra (Sampo Sarkola) inom en forskningsenhet där man analyserar ondskans väsen. Till sitt förfogande har man våldsförbrytare av olika slag – människor som spärras in och undersöks.

Vad hände astronauten Alex under hans sista rymdfärd? Vem är den aggressiva kvinna som kämpar för sitt liv medan hon spänns fast? Varför ligger den nya patienten på sin säng som en akrobat formad till en cirkel?

Finns det någon utväg ur ondskan?

Vid sin sida har Umbra kollegan och sambon Iris (Irina Björklund) – en kvinna som drömmer om barn. Som betraktar religiösa motiv med samma iver som Umbra upprepade gånger ser videoinspelningarna från brutala förhör. Iris sträcker sig mot livet medan Umbra ser på utan att ändå vara riktigt närvarande.

Programmet är inte längre tillgängligt

Både filmen Apeiron och diskussionen om den finns på Yle Arenan för en månad

Mer om ämnet på Yle Arenan