Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Halloween i Borgå

Från 2013
Uppdaterad 01.11.2013 15:45.
prydnadspumpor
Bildtext Pumpor hör Halloween till.
Bild: YLE/ Sandra Snellman

Halloween firas i dagarna många i Borgå. I Finland finns ingen exakt dag för när Halloween firas så en del firar nu under Allhelgonahelgen.

I butikerna i Borgå syns inte bara Allhelgonadagen, utan också Halloween. I Finland säljs idag mera attiraljer till Halloween än till Valborg. Typiska Halloweenattiraljer är masker, plastspindlar, häxdräkter enligt amerikansk modell pumpor i olika form och storlekar.

Programmet är inte längre tillgängligt

Pumpor staplade på varandra

I leksaksbutiker är det slutförsäljning på olika kostymer och leksaker som kopplas ihop med Halloween. En liten flicka prövar en röd mask och tittar glad i hågen på mamma. En kvinna gräver i leksakslådorna och frågar sitt barnbarn om han vill ha någonting.

I mataffären står den ena pumpan staplad på den andra. De är dekorerade med svarta ögon och munnar. De verkar inte vara särskilt attraktiva. Ingen stannar till vid pumporna.

I en av blombutikerna finns färggranna blommor i vas, dekorativa pumpor och blombuketter med spindelväv i plast. Det finns både orangefärgade blombuketter och vita.

- De vita med spindelväv verkar vara mera populära, berättar försäljaren. Hon tror att det vita kopplas ihop med spöken. Vita buketter är populära annars också, säger hon.

Nytt fenomen i Finland

Halloween slog igenom i Finland på 1990-talet. I slutet av 2000-talet såldes för första gången mera till Halloween än till Valborg.

Halloweentraditionen härstammar från Irland och Skottland. Den spred sig till USA med immigranter på 1840-talet. Halloween har sitt ursprung från engelskans All hallows’ even.

Läs mera på om Halloweentraditioner