Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund: Spionaget är allvarligt

Från 2013
Uppdaterad 25.11.2013 14:57.
30 syyskuuta 2013

Försvarsminister Carl Haglund ser mycket allvarligt på spionaget på Utrikesministeriet. Han säger att det visar att myndigheterna måste gardera sig bättre och ha verktyg för att skydda sig mot nätintrång.

Haglund säger sig vara tacksam för att allt hittills tyder på att försvarsförvaltningen inte har utsatts för några lyckade spionageförsök.

- Försvarsförvaltningen skickar aldrig material som är känsligt på elektronisk väg. Det är en bra princip att dokument som inte får hamna i fel händer inte hanteras på nätet. Det är säkert en princip man måste jobba efter också i framtiden.

Minister Haglund säger att det är naivt att tro att man kan sätta stopp för att stater spionerar på varandra - det har de gjort sedan urminnes tider, säger han. Det går knappast att komma till en överenskommelse att låta bli.

Carl Haglund anser att det behövs en global, diplomatisk dialog, men utgångsläget måste vara att det som inte får hamna i fel händer, måste hanteras på ett tryggt sätt.

Haglund funderar också över diskrepansen, vems spionage är legitimerat, vems inte.

- Enskilda personer som av en eller annan orsak har spionerat kan skaka galler i åratal, medan ett land bara kan vifta bort det faktum att det har dammsugit ett annat lands all myndighetstrafik.