Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Plåtslageri och byggföretag skyldiga till arbetarskyddsbrott

Från 2013
Klubba på bord.
Bildtext Arkvibild.
Bild: Yle

Det blev fällande domar i arbetarskyddsbrottmålet i Österbottens tingsrätt. Domen föll idag, fredag, och de två inblandade företagen dömdes till samfundsbrott och skadeståndsersättningar. Arbetsledarna dömdes till dagsböter.

Det handlar om två skilda fall. I det första fallet, i september 2011, hade en arbetstagare förnyat ett snörasskydd på ett radhus. Arbetstagaren utförde arbetet utan belysning, fallskydd eller säkerhetssele och föll från en höjd på över tre meter. Han fick blåmärken, frakturer i ansiktet och en grav hörselskada på vänster öra. I det andra fallet som gäller en utbyggnad av en fabrikshall är båda företagen inblandade. De svarande förnekade brott och åklagaren krävde minst 35 000 euro i samfundsbot för plåtslageriet från Pedersöre och minst 20 000 euro för byggföretaget från Jakobstad.

I det första fallet åtalades plåtslageriets verkställande direktör och samtidigt arbetsledare för arbetarskyddsbrott och vållande av personskada. Åklagaren krävde en sammanlagd samfundsbot på minst 35 000 euro för plåtslageriet. I domslutet fastställdes samfundsboten till 12 000 euro. Skadeståndsersättningen till arbetstagaren för bestående men blev 10 400 euro i fallet med snörasskydd. Från den summan dras 7000 euro bort som erlagts från den lagstadgade olycksfallsförsäkringen. För tillfälliga men fick arbetstagaren 1500 euro.

Föll från sju meter

I det andra fallet, i december 2011, hade en arbetstagare monterat ett plåttak på en tillbyggnad till en fabrikshall, som var plåtslageriets och byggföretagets gemensamma projekt. Arbetstagaren hade inga skydds- eller säkerhetsanordningar och föll från en höjd på cirka sju meter. Mannen fick blåmärken och frakturer på vänstra höften, i vänstra handleden och vänstra skulderbladet.

I det här fallet åtalades verkställande direktören från byggföretaget hemmahörande i Jakobstad, arbetsledaren från byggföretaget och verkställande direktören och arbetsledare från plåtslageriet. I det här fallet fick byggföretaget 5000 euro i samfundsbot. Plåtslageriet fick som tidigare nämnts sammanlagt 12 000 euro i samfundsbot för båda fallen. Arbetsledarna dömdes också till dagsböter för arbetarskyddsbrott i de här fallen.