Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Räikkönen ute direkt – Vettel etta

Från 2013
Uppdaterad 03.11.2013 18:25.
Kimi Räikkönen, Abu Dhabi hösten 2013
Bildtext Ingen andra raka seger i Abu Dhabi för Kimi Räikkönen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kimi Räikkönens kanske sista formel 1-lopp för Lotus slutade genast i den första kurvan. Räikkönen startade i den sista rutan men hann aldrig ens försöka köra upp sig.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: "Kimi kör de två sista loppen" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För första gången sedan det amerikanska GP:t 2006 klarade Räikkönen inte av att slutföra det första varvet. Hans tävling i Abu Dhabi slutade direkt i den första kurvan när det högra framdäcket tog i Giedo van der Gardes bil, vilket söndrade styrmekanismen i Räikkönens Lotus.

– Kontakten var inte hård men vinkeln var så olycklig att det skadade fjädringen, berättade fjolårsvinnaren i BBC:s direktsändning.

Räikkönen var tvungen att starta från den sista rutan eftersom bilen inte klarade granskningen efter tidskvalet. En gång tidigare hade Räikkönen gasat iväg från den 22:a rutan, i Bahrain 2006 placerade han sig på en tredje plats, men nu var turen inte på finländarens sida.

Tävlingen kan ha varit Räikkönens sista för Lotus. Räikkönen har berättat att han inte fått lön av stallet under hela säsongen och kan komma att skippa de två sista deltävlingarna. Nu rapporterar dock Autosport att Lotus och Räikkönen nått en överenskommelse. Det är redan sedan tidigare klart att Räikkönen flyttar till Ferrari nästa säsong.

Vettel vinnare igen

Segern i loppet gick i vanlig ordning till Sebastian Vettel. Den redan klara världsmästaren passerade sin stallkamrat Mark Webber i starten och släppte sedan aldrig taget. Segern var Vettels sjunde på raken, vilket är den nästlängsta vinstsviten genom tiderna. Endast Alberto Ascari är vassare med nio raka segrar säsongerna 1952-53.

Webber körde in som tvåa, medan Nico Rosberg var tredje man över mållinjen. Räikkönen var den enda föraren som avbröt tävlingen. Loppets andra finländare Valtteri Bottas placerade sig på en 15:e plats.

Räikköne behöll tredjeplatsen i VM-sammandraget men Lewis Hamilton knappade in på försprånget till endast åtta poäng. Alonso är tvåa, 34 poäng före Räikkönen.

Resultat, Abu Dhabi

1. Sebastian Vettel Red Bull
2. Mark Webber Red Bull
3. Nico Rosberg Mercedes
4. Romain Grosjean Lotus
5. Fernando Alonso Ferrari
6. Paul Di Resta Force I.
7. Lewis Hamilton Mercedes
8. Felipe Massa Ferrari
9. Sergio Perez McLaren
10. Adrian Sutil F. India
11. Pastor Maldonado Toro R
12. Jenson Button McLaren
13. Esteban Gutierrez Sauber
14. Nico Hülkenberg Sauber
15. Valtteri Bottas Williams