Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera drunknade i båtolycka i Thailand - finländare med på färjan

Från 2013
Uppdaterad 03.11.2013 22:24.
Räddningsarbetare bär en skadad turist.
Bild: EPA / STR

Sex turister har drunknat i en färjeolycka i östra Thailand, uppger den lokala polisen. Två av offren kommer från Ryssland och en från Kina, enligt polisen.

Det fanns kring 200 thailändska och utländska turister ombord, säger polisöversten Suwan Cheawnavinthavat till nyhetsbyrån AP. Det ska ha funnits flera svenskar och åtminstone en finländare ombord på färjan.

Enligt Suwan fanns det för många människor ombord. Elva skadade har förts till sjukhus.

Färjan var på väg från ön Ko Lan till turistorten Pattaya, en halvtimmes färd under normala förhållanden. Kort efter avfärden fick färjan motorproblem. Enligt polisen rusade turister upp till övre däck, vilket fick båten att kantra och sjunka.

Nyhetsvideor: Fartyg med många turister sjönk utanför Pattaya. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Folk skrek och hoppade i vattnet"

Svenska Aftonbladet har varit i kontakt med svenska Aune Eriksson som befann sig ombord på fartyget. Hon och hennes finländska syster Eila Ryynänen klarade sig.

Systrarna är båda över 70 år gamla och hamnade ifrån varandra för ett par timmar. Aune Eriksson berättar att båten först började ta in vatten. Sedan började den kränga, folk skrek och en del av passagerarna hoppade i vattnet i det kaos som rådde.

Det fanns långtifrån tillräckligt med flytvästar ombord, men Aune och Eila fick tag i varsin flytväst och klarade sig. Enligt lokala myndigheter finns det skäl att misstänka att båten hade för många passagerare. Många människor kämpade för sina liv i vattnet i flera timmar tills de räddades. Räddningsarbetet pågår fortfarande ute till havs.

"Inga säkra uppgifter om de försvunna"

Enligt Laura Mattsson vid Utrikesministeriet borde det inte finnas några finländare bland de döda eller de allvarligt skadade. Utrikesministeriets uppgifter kommer från en lokal organisation som är på plats i Thailand och hjälper de skadade.

- Men sedan så finns det många som är lindrigt skadade och fortfarande några som är försvunna, och om dem har vi inte ännu några säkra uppgifter, säger Mattsson till Yle nyheter.

Har ni alls några uppgifter om hur många finländare det fanns ombord?
- Det är fortfarande inte klart, alla nationaliteter har inte ännu kartlagts.

Vad vet vi om de ungefär 20 personerna som ännu saknas?
- Dem vet vi tyvärr ingenting om ännu i det här skedet, säger Mattsson.

Finlands konsul i Thailand, Pirjo Leino, kommer att informera mer om läget i Thailand senare under kvällen.