Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygturen ska bli bekvämare

Från 2013
Uppdaterad 25.11.2013 14:58.
Passagerare i ett Finnairflygplan
Bild: Yle/Arja Lento

Snart kan du titta på din favoritserie i pekplattan när du tar flyget till semesterorten. Förbudet att använda elektroniska apparater under flygning håller nämligen på att luckras upp i snabb takt.

I USA har man kommit fram till att elektroniska apparater inte riskerar passagerarnas säkerhet så länge de inte sänder radiosignaler.

Kabinpersonalen upprepar att man av säkerhetsskäl ska stänga mobilen och andra tekniska apparater under start och landning. Därmed blir man avskärmad från omvärlden och flygresan känns lång. Ändå är det ingen som kontrollerar att vi verkligen lyder.

- Det ska bli bekvämare att flyga, säger Finlands luftfartsdirektör Pekka Hunttu.

I USA kommer fler tidsfördriv under hela flygresan att tillåtas, kanske redan i år. Det gäller bärbara datorer, läsplattor, spelkonsoler och även telefoner. Allt fler flygbolag lockar redan kunder med gratis trådlöst internet i flyget.

Tidtabell för Finland klar inom kort

Europa följer fotspåren och Hunttu hoppas att man globalt kan fastställa gemensamma regler.

- Tidtabellen för hur snabbt vi kan lösa på tyglarna blir klar nästa vecka. Det kräver många skeden och åtgärder.

För att lätta på begräsningarna krävs lagändringar på europeisk nivå, att flygbolagen bevisar säkerheten i deras system och att deras personal omskolas.

Förbuden ännu i kraft

- Tills vidare råder de nuvarande spelreglerna och under svåra flygförhållanden kommer användningen av elektroniska apparater också i framtiden att begränsas.

Telefonsamtal kommer fortsättningsvis att vara förbjudna. Radiosignalerna kan äventyra flygplanets styrning och automatik, och kan samtidigt anses störande av medpassagerarna.

Vätskorna tillåts ännu inte i handväskan

Också andra regler gör flygningen obekväm. Först skall man köa till säkerhetskontrollen där man ska ta av sig skorna och med otur blir kroppsvisiterad. Dessutom blir man av med vattenflaskan och måste packa nödvändiga vätskor i små plastpåsar.

Man överväger som bäst att förnya reglerna angående vätskorna.

- Det sker inga förändringar inom den närmaste framtiden. När tiden är inne ser myndigheterna till att informera flygplatserna, -bolagen och allmänheten, säger luftfartsdirektör Pekka Hunttu.

Diskussion om artikeln