Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Ecclestone betalar Kimis lön”

Från 2013
Kimi Räikkönen
Bild: EPA / Geoff Caddick

Enligt vad Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens erfar kommer Kimi Räikkönen att fullfölja säsongen efter att F1-mogulen Bernie Ecclestone gett Lotus förskott på stallets kommande prispengar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: "Kimi kör de två sista loppen" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

af Petersens betonar att han inte är fullständigt säker på att uppgifterna stämmer, men säger att de låter trovärdiga. Också Autosport rapporterade tidigare på söndagen att en lösning har nåtts.

– Jag har fått information om att Ecclestone gett Lotus de prispengar som delas ut enligt placeringen i konstruktörs-VM i förskott, och de pengarna har Lotus sen skickat direkt till Kimi, berättar af Petersens.

Räikkönen hotade med att stå över VM-seriens två avslutande deltävlingarna på grund av att Lotus inte betalat honom någon lön på hela säsongen. af Petersens säger att uttalandet väckt mycket diskussion i formel 1-kretsarna i och med att ingen förare tidigare officiellt gått ut med en dylik beskyllning.

– Och alla förstår honom. Kimi är ett proffs och om det finns ett kontrakt måste bägge parter följa det – Kimi har gjort det trots att han inte fått ett öre i lön, så alla tycker strejkhotet är helt okej. Också Bernie har fullständigt stött Kimi.

”Otroligt pinsamt”

af Petersens säger att Lotus var piskat att finna en lösning i och med att man fortfarande kämpar om andraplatsen i konstruktörs-VM. Om man lyckades lyfta sig från den nuvarande fjärdeplatsen skulle man få åtskilliga miljoner mera i prispengar.

– Det skulle ha varit otroligt genant för Lotus om Kimi strejkat de två sista loppen, synnerligen pinsamt. Inte bara här i depån utan hela världspressen som skriver och eventuella framtida sponsorer som tänker på att komma med. Jag tror skadan redan är skedd, men hoppas dom kan repa sig.

Hur ett professionellt stall i formel 1 kan låta bli att betala ut lön under en hel säsong kan inte heller Fredrik af Petersens förklara – inte minst med tanke på att ägaren Gerard Lopez till vardags är bankir och har koll på pengar.

– Det är väldigt förvånande. Jag vet inte hur den här situationen har uppstått, har man misstagit sig hur mycket det kostar att vara med i formel 1? Det är lite underligt. Man får som utomstående intrycket att Lotus skött sina affärer ganska så dåligt.