Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Billiga märkeskläder i fiskebodar längs kajen i Norra hamnen

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 07:29.
Skiss över outletbyn i Norra hamnen i Ekenäs.
Bildtext Så här kunde outletbyn i Norra hamnen i Ekenäs se ut. Fransisca Lindholm har ritat skissen.

En outletby bestående av ett trettio tal små butiker och restauranger, små enskilda hus byggda i trä, likt fiskebodar längs kajen - kanske är det här den bästa lösningen för Norra Hamnen i Ekenäs? Med Björn Lindqvist i spetsen har fyra privatföretagare i Ekenäs nu presenterat ett motförslag till den planerade stormarknaden.

Skiss över outletbyn i Norra hamnen i Ekenäs.
Bildtext Janina Skults skiss över outletbyn i Norra hamnen i Ekenäs.
Tapio Viljanen.
Bildtext Tapio Viljanen är företagare och har en outletaffär i Karis.

Skobutiken Wild Shoe har redan en outletbutik i Karis. Butiken säljer skor till slumppriser, överloppsprodukter som inte har gått åt. Ägaren Tapio Viljanen ser positivt på det nya planförslaget och lovar vara den första att flytta in ifall projektet blir av. Han tror ändå inte att de riktigt stora outletföretagen kommer att intressera sig för Ekenäs eftersom de är ute efter de stora massorna och efter maximal vinst.

Viljanen har haft sin outlet i 14 år. En outlet är en märkesaffär som gör sig av med utgående produkter till rabatterade pris.

Småhusen byggs av lokala byggföretag

Småhusen i den tänkta outletbyn kunde byggas av mindre byggföretag från regionen, av företag som betalar skatt till kommunen. Byggnadsplaneraren Janina Skult poängterar att husen inte behöver vara identiska, tvärtom. Det viktiga är att ta till vara småstadsidyllen och husen får därför gärna se ut som om de redan stått där i hundra år.

Nu hoppas planeringsgruppen på att Raseborg ska nappa på iden och vidareutveckla den. Eftersom de alla fyra har egna företag från tidigare är det här inget som de själva kommer att börja driva. Planeringsgruppen består förutom Björn Lindqvist och Janina Skult av Kim Holmberg och Fransisca Lindholm.

Redaktör: Mikaela Sonck