Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ljusning i horisonten för Vasa stads ekonomi

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 06:40.
Jan Finne och Tomas Häyry
Bildtext Vasa stads ekonomichef Jan Finne och stadsdirektör Tomas Häyry (arkivbild)
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Vasa stads ekonomi har varit hårt ansatt. Efter nedskärningar, samarbetsförhandlingar och vikariestopp verkar det nu som om läget inte längre är lika hopplöst.

- Enligt den senaste prognosen som ställdes den sista september ser det lite ljusare ut i slutet av året, säger Vasa stads tillförordnade ekonomidirektör Jan Finne.

Under höstens lopp har storleken på budgetunderskottet varierat. Det har rapporterats om allt från 15 miljoner till 22 miljoner euro. Men det har sin förklaring.

- I Vasa är vi väldigt beroende av våra skatteintäkter och samfundsskatten och de kan variera med flera miljoner från månad till månad och det vi inte om på förhand, säger Finne.

Lättare för fattigare kommuner

På Kommunförbundets avdelning för kommunal ekonomi säger utvecklingschef Mikael Enberg att det är betydligt enklare för kommuner med stora statsandelar att spå den ekonomiska framtiden.

- Statsandelarna är de samma varje månad och därför är det enklare för kommuner som får stora statsandelar att ställa sina prognoser. Men 2013 är verkligen ett exceptionellt år, säger Enberg.

Att 2013 blev ett exceptionellt svårt år för kommunerna har enligt Enberg att göra med att lagen om samfundsskatt ändrats. Eftersom det är så osäkert i Vasa ställer Jan Finne varje månad en prognos som han levererar till stadsstyrelsen.

Men i slutet av året kan det komma en ljusning i form av att den första raten av tilläggsskatter kommer till kommunerna redan i december och inte i början av nästa år.

Strukturförändringar efterlyses

Vasa stads fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) vill däremot se en större förändring och inte bara prata om vad ska vi lägga ner för att överleva.

- Vi måste ändra på strukturerna och politikerna måste ändra på sitt tankesätt. Vi måste satsa på framtiden och hålla våra invånare friska, säger Strand.